1200 eurós, vagy átszámítva 440 ezer forintos pénzbüntetést kapott egy kamionsofőr Olaszországban, mert 70 évesen vezetett teherautót. Az eset az észak-olaszországi Lombardia tartományban történt, ahol a rendőrök egy közúti ellenőrzés keretében állították meg a kamiont – szúrta ki a Trans.info. Az egyenruhások azért állították meg a szerelvényt, mert arra gyanakodtak, hogy a jármű túlsúlyos.

A papírok ellenőrzésekor derült ki, hogy a volánnál ülő férfi immáron 70 éves, vagyis az olasz törvények szerint már nem vezethetne kamiont. Olaszországban 65 éves korig, vagyis a nyugdíjkorhatár eléréséig jogosult valaki egy vontatóból és egy félpótkocsiból álló szerelvényt vezetni. Külön engedéllyel ez a jogosultság maximum 68 éves korig tolható ki. Brescia rendőrsége emiatt nemcsak tetemes bírsággal sújtotta a teherautó vezetőjét, hanem még a jogosítványát is bevonta több hónapra.

Bizonyos országokban, így például Svédországban, a munkaadó hozzájárulásával akár a nyugdíjas kor elérése után is vezethet valaki. Ez a sofőr 80 évesen akasztotta szögre a slusszkulcsot, vagyis 15 évet töltött “pluszban” egy Scania 112-es volánja mögött.

Kövess minket a Facebook-on!