Nemrég nem mindennapi kamion konvoj gurult ki a Saar-vidéken található Lebach városkából a közeli Saarlouis kikötőjébe, hogy aztán a túlméretes, alaposan becsomagolt szállítmányokat hajóra tehessék. A munkát 5 darab négytengelyes, speciális nyerges vontató végezte el, amelyeket kifejezettem a túlsúlyos és túlméretes rakományok eljuttatására használnak. Ezúttal egy ipari csőhegesztő gépsort kellett elszállítaniuk, amit csak több részre bontva lehetett trélerekre tenni.

Méretüket és súlyukat tekintve még így sem tartoztak a könnyen kezelhető kategóriába. Az egyik fő komponenst – ami 240 tonnát nyomott – csak egy 20 kerekes tréler segítségével tudták mozgásba hozni. A 7,3 méter magas és 5,3 méter átmérőjű csőhegesztő egyszerre több nyerges vontatónak is munkát adott: a mintegy 374 össztömegű éa 51,4 méter hosszú szerelvényt egy vadonatúj MAN TGX 41.640-es vontató húzta és egy előző generációs MAN TGX 41.640-es tolta. Mindkettő hajtásáról a már jól ismert és bevált D38-as motor gondoskodott. A 15.2 literes erőforrás kifejezetten ilyen feladatokra tervezték, hiszen 640 lóerős teljesítményt és 3000 newtonméteres csúcsnyomatékot kínál.

Ilyen amikor egyszerre 374 tonna gurul közúton 1

Az új nehézkategóriás TGX megerősített kardántengellyel, 16 tonnás hátsó tengelyekkel és 12 sebességes MAN TipMatic 12.30 félautomata váltóval készül. Az ekkora súllyal rendelkező szállítmányoknál kiemelten fontos a megfelelő fékezési teljesítmény. Ez a váltómű az 1 és 1,58 közötti konverziós tényezőnek köszönhetően akár 4740 Nm fékezési nyomatékot képes megvalósítani. Aztán ott van a 630 kW-os intarder és a 600 kW-os Turbo EVB motorfék is, amelyek együttesen hozzájárulnak a hatékony fékezéshez. Igaz, a fékezési teljesítmény 980 kW-ra van limitálva az intrader és a motorfék együttes használata esetén a hajtáslánc védelme érdekében.

A kamion konvoj – amiben egy V8-as motorral szerelt TGX 41.680 is részt vett – öt óra alatt  tette meg 20-25 kilométeres távot. A méretes ipari csőhegesztő gépsor így épségben hajóra szállhatott, hogy aztán vízen folytassa útját a titokzatos megrendelőhöz.

Kövess minket a Facebook-on!