Harmincmilliárd forintos hitelkeretet nyitna a főváros új járművek beszerzésére – értesült a Világgazdaság. Ebből az összegből kizárólag buszokat vásárolnának, a lap információi szerint 380 darabot.

A fejlemények előzménye a BKK és a BKV között létrejött megállapodás, amely kijelöli a budapesti buszstratégia jövőbeni irányait: visszaállhat az a korábbi állapot, hogy a BKV monopolhelyzetben látja el a buszos tömegközlekedést, a külsős szolgáltatók háttérbe szorulnak.

Az elképzelés megvalósulásához több engedélyezési lépcsőfok szükséges, a fővárosi közgyűlésé mellett a kormányzat jóváhagyására is szükség van. A terv komolyságát jelzi, hogy a BKK–BKV-páros hat banktól is kért előzetes ajánlatokat a kölcsön folyósítására.

A budapesti autóbuszos tömegközlekedés működtetésében a BKV-n kívül más szolgáltatók is részt vesznek. Ezek a BKK megrendelésére öt szerződés alapján összesen 410 autóbuszt közlekedtetnek Budapesten – a fővárosban forgalomban lévő autóbuszok körülbelül egyharmadát –, vagyis a szóban forgó 380 busz megvásárlása nagyjából lefedné ezt a kapacitást.