Január elsejével éles üzembe lépett az előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer (BIREG), amelyet a hazai közúti személy- és áruszállító vállalkozások fokozott védelme érdekében fejlesztettek ki. A BIREG-gel kapcsolatos jogszabályt a 2020. december 31-i közlönyben hirdette ki a kormány, eszerint a rendszerbe minden közösségi engedéllyel rendelkező EU-s és magyar vállalkozónak regisztrálnia kell január 31-ig. Ha valaki ezt elmulasztja, akkor február elsejétől akár 800 ezer forintos bírsággal is sújthatják – figyelmeztet a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE). 

A jogszabályi előírásoknak megfelelően alapvetően az üzembentartóknak, vagy az általuk erre felhatalmazott személyeknek (pl. gépkocsivezetőknek, fuvarszervezőknek, adminisztrátoroknak) első körben előregisztrációt kell végrehajtaniuk a BIREG-rendszerben. Ezután pedig rögzíteniük kell az egyes Magyarországra irányuló fuvarfeladataik indítását még a határátlépés előtt, illetve az adott fuvarok befejezését is a lerakodás után. Ennek előkészítésére, a regisztráció elvégzésére, és a BIREG felületéhez hozzáférő, azt használó személyek kijelölésére és betanítására 1 hónap türelmi időszak áll rendelkezésre. 2021. január 31-ig az ellenőrzések során a hatóság elsősorban tájékoztatással, a hiányosságokra történő figyelmeztetéssel segíti az érintetteket.

A BIREG-rendszer az MKFE szerint minden fuvarfeladatra kiterjedő ellenőrzést tesz lehetővé a bilaterális és CEMT engedéllyel végzett szállításoknál. A harmadik világból érkező járművek mellett az EU-s, így például lengyel, román, bolgár, litván vállalkozók fuvarjait is maradéktalanul nyomon lehet ezek után követni. A jogszabály ugyanis minden közösségi engedéllyel rendelkező vállalkozó kötelező regisztrációját előírja. 

Az előzetes elektronikus engedélyregisztráció bevezetése lehetőséget biztosít arra, hogy minden hazánkban végzett fuvarfeladatot ellenőrizhessenek a hatóságok, és szabálytalanság esetén eljárjanak a járművezető, a jármű üzembentartója vagy akár a le- és a felrakóhellyel szemben. A regisztrációs kötelezettséggel, a visszatartó erejű bírságokkal, a szabálytalan járművek visszatartásának következetes alkalmazásával, továbbá a fel- és lerakóhelyek felelősségének bevezetésével megteremtődött a lehetősége annak, hogy a magyar közúti személy- és áruszállítási piac teljes egészében kifehéredjen, a tisztességes, jogkövető magyar vállalkozásoknak ne kelljen versenybe szállniuk a csaló, a kiskapukat kereső konkurensekkel” – hívta fel a figyelmet Ignácz József Péter, az MKFE elnöke

2021 februárjától a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá, így azzal megegyező szankciót von maga után. Mivel a jogszabály a fel- és lerakók számára is előírja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését – majd 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását is –, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználása teljes egészében kizárható lesz a magyar fuvarpiacon.

Kövess minket a Facebook-on!