A Magyar Közlöny október 27-i, 231. számában hirdették ki a jövő évtől érvényes inflációkövető útdíjjal kapcsolatos részleteket. Az új rendelkezés értelmében minden év január 1-jén változik az útdíj abban az esetben, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindexet nézve inflálódás tapasztalható.

A referenciaadatokat a Központi Statisztikai Hivatal adatai adják, melyek alapján 2020 augusztusában 3,9%-os volt az infláció mértéke, az előző év azonos hónapjával összevetett adatok szerint.

Ennek értelmében változatlan infrastruktúra- és külsőköltségdíj-alapmérték esetén 2021. január 1-jétől egységesen, minden díjkategóriában 3,9%-os inflációkövető növekedés várható. A 2020. november 26-től hatályos új jogszabályi rendelkezések arra is kitérnek, hogy a következő évre érvényes hivatalos díjakat az útdíjszedőnek legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően közölnie kell weboldalán.

Már májusban lehetett tudni az inflációkövető díjszabás érkezéséről, akkor a fuvarozói érdekképviseletek közös levélben fordultak a pártok frakcióvezetőihez, azt kérve, hogy a parlamentnek benyújtott javaslatot ne támogassák az inflációkövető útdíj bevezetésére vonatkozóan – mindennek ellenére a parlament elfogadta az útdíjtörvény módosítását.

Ezáltal várhatóan nőni fognak a fuvarozók költségei, ami további inflációhoz vezethet, ebből kifolyólag pedig 2022-től még nagyobb emelés várható.