Februárban, a spanyolországi Bilbaóban rántották le a leplet az MAN legújabb teherautó generációjáról, amely a felfrissített külső formaterv mellett teljesen áttervezett műszerfalat kapott. A német gyártó nagy lépést tett ezzel, ugyanis egy időben újította meg a távolsági áruszállításra tervezett TGX, az építőipari alkalmazásokra fejlesztett TGS, valamint a városi disztribúciós feladatok teljesítése érdekében megalkotott TGM és TGL-szériát.

Az új MAN teherautó generáció fejlesztésébe mintegy 700 kamionsofőrt vontak be annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebb és a jelen kor elvárásainak leginkább megfelelő fülkét és műszerfalat hozzák létre. Ennek köszönhetően születhetett meg egy teljesen digitális műszeregység, egy 12,3 colos képernyővel rendelkező infotainment rendszer, egy, a jármű komfort és szórakoztató funkcióinak vezérlését szolgáló, sofőrágynál elhelyezett távirányító, valamint az MAN Smart Select gomb (ennek ismertetőjét lásd a keretesben).

MAN Smart Select gomb

Az MAN saját fejlesztésű gombja egyedülálló megoldásnak számít jelenleg a haszonjárművek szegmensében. Az újdonság az infotainment és a multimédia rendszer gyors és egyszerű kezelését szolgálja. Funkciója tulajdonképpen hasonló az asztali számítógépeknél használt egerekéhez. A gomb jobbra-balra forgatásával a kamionsofőr tetszőlegesen lépegethet a multimédia rendszerben megtalálható funkciók között. Ha pedig valamelyikbe be kíván lépni, hogy módosítsa annak beállításait, vagy pusztán aktiválja mondjuk a navigációt, vagy a rádiót, akkor csak le kell nyomnia a gombot a műszerfal irányába.

Kezelését a csuklótámasz és az akadozásmentes tekerőgombocska teszi kifejezetten könnyűvé. Nemcsak szörfölgetni lehet vele, hiszen a navigációban akár írásra is lehet használni. Ilyenkor az ember csak kiválasztja a felugró betűkészletből a szükséges betűket és írásjeleket a cél desztináció beírásához. A SmartSelect jelenleg a TGX, valamint a TGS modellekhez érhető el.

Ilyen egy díjnyertes műszerfal 1

Ezeket az újdonságokat természetesen annak fényében alkották meg, hogy azok ne vonjanak el plusz figyelmet a sofőrtől vezetés közben. Az elsődleges cél a kamionsofőrök munkájának könnyebbé és hatékonyabbá tétele volt. Az MAN Smart Select gombnak köszönhetően pedig jelentős mértékben csökkentették az az időt, amíg a sofőrnek az infotainment rendszer képernyőjére kell szegeznie a tekintetét.

Amikor az MAN kifejlesztette az új teherautó generációját, akkor egyértelmű volt, hogy a sofőrnek kell a középpontban lennie. Ez az egyetlen út ahhoz, hogy gyártóként megismerhessük, mire van a gépjárművezetőknek valóban szüksége. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a vásárlóinktól és a média képviselőitől. Ennek a nagyszerű díjnak az elnyerése csak azt bizonyítja számunkra, hogy ismét jó úton vagyunk – jegyezte meg Dr. Andreas Tostmann, az MAN Truck&Bus igazgatóságának elnöke a Red Dot díj kapcsán.

Több mint 18 ezer pályamunkával a Red Dot Award a világ legjelentősebb dizájn versenyének tekinthető. A beküldött újdonságok általában három – termékdizájn, márka és kommunikáció dizájn, valamint dizájnkoncepció – kategóriában versenyeznek egymással. Bár a megmérettetés gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza, hivatalosan csak a 90-es évektől nevezik ezt a versenyt Red Dot Award-nak, ami Dr. Peter Decnek köszönhető. A díjnyertes alkotásokat évkönyvben, online felületeken, valamint múzeumokban is bemutatják a nagyközönségnek.

Ha kíváncsi vagy az új MAN teherautó generáció bemutatójára, akkor kattints erre a linkre.

Kövess minket a Facebook-on!
Hogy tetszik az új műszerfal?
173 szavazat - átlag: 8.10 (10-ből)
Hogy tetszik az új műszerfal?