A koronavírus járvány miatt az Amerikai Történelmi Teherautó Társaság (ATHS) úgy döntött, hogy idén csak online formában tartja meg az antik-teherautó-kiállítást.

Mindössze néhány hét állt rendelkezésre ahhoz, hogy kidolgozzuk egy eredetileg hónapokon keresztül szervezett esemény virtuális térbe történő költözésének részleteit. Az utazási korlátozások, a kijárási korlátozások, valamint az otthonikarantén-rendelkezések miatt magától értetődő volt, hogy végül az online megvalósítás mellett döntünk” – hívta fel a figyelmet Tom Mullen, ATHS elnöke.

Ennek köszönhetően ugyanakkor nemcsak az amerikai közönség láthatja a különlegességeket, hanem az egész világon mindenki, akit érdekelnek a különleges teherautók. A május 28-30. között megrendezendő eseményen webinárokat, virtuális aukciókat és természetesen járműbemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődök. Eddig közel 500 teherautót regisztráltak az eseményre az USA-ból és már országokból, amelyek között csőrös nyerges vontatók, youngtimerek, oldtimerek, átalakítás vagy felújítás alatt lévő változatok, pickupok, valamint antik példányok is vannak. Az eseményt Zoomon lehet majd nyomon követni.

Hamarosan bárki meglesheti az amerikai antik teherautókat 1

Az Amerikai Történelmi Teherautó Társaságot (ATHS) 1971-ben alapították a teherautógyártás ikonikus járművei, valamint a történelmi jelentőségű gyártmányok megóvására. A nonprofit szervezet központja eredetileg a Michigan állambeli Dearborn Heightsban volt, ahonnan 1977-ben az alabamai Birminghambe költöztették. A szervezet által működtetett Zoe James Emlékkönyvtár több mint 100 ezer darab fotóval, 35 ezer termékleírással és 45 ezer könyvvel rendelkezik.

Az ATHS évenkénti gyűlését 1972 óta minden évben megtartják, de 1980 óta nyilvános antik-teherautó-kiállítást is rendeznek. A kiállítás napjainkra grandiózus eseménnyé nőtte ki magát, ahol általában legalább 1000 darab, az elmúlt 100 év járműgyártását felölelő teherautókat és pickupokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállított darabok között pedig nemcsak amerikai, hanem ausztrál csőrösök is megtalálhatók.

Egy magyar olvasónknak köszönhetően bepillanthattunk nemrég az USA egyik legnagyobb teherautó-múzeumába. Ha érdekel, kattints!