Átmeneti leállás után április 9-én újraindult a termelés az autóbuszok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Inter Traction Electrics (ITE) debreceni üzemében. A gyártást március 23-án függesztették fel a koronavírus járvány miatt, ez idő alatt a cég alkalmazottai fizetett szabadságon voltak – derül ki az ITE közleményéből.

A buszgyártás újraindítását az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által javasolt óvintézkedések betartásával hajtották végre. Az ITE fontos lépéseket tett a műszaki szakképzés fenntarthatóságáért is. Ezért megteremtették az online távoktatás feltételeit a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal. 

Újraindult a munka a magyar buszgyárban 1

Folytatódik a Kecskemét számára készülő Reform 500LE autóbuszok gyártása Debrecenben. Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt

A gyár termelésének folytatását szűk körű eseményen jelentették be, amelyen Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is megtekinthette az üzemben folyó munkát.

A debreceni üzemben többek között a hazai fejlesztésű Mercedes-Benz Reform 500 LE modellek gyártása, valamint a Mercedes-Benz Conecto Next Generation szóló autóbuszok végszerelése történik. A rendezvény keretében legördülhetett az első ezüst színű, sorozatgyártású Reform 500 LE a gyártósorról, amely hamarosan Kecskeméten állhat forgalomba. A megyei jogú városban összesen 20 darab Reform 50 LE és 25 darab Mercedes-Benz Conecto Next G fog közlekedni a közeljövőben.

Munkavállalóink és családtagjaik egészsége kiemelten fontos számunkra, így szeretném hangsúlyozni, hogy a fertőzésveszélyt továbbra is komolyan vesszük, ezért csak és kizárólag a megfelelő óvintézkedések mellett indítottuk újra a termelési tevékenységet, amely megkezdése előtt számos intézkedést vezettünk be a kollektív és az egyéni védelem érdekében. Mindezek mellett fontos lépésnek tartjuk a gyártás újraindítását, amellyel hozzájárulhatunk a régió és a magyar gazdaság stabilitásához, valamint a munkahelyek megőrzéséhez.” – mondta Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója.

Újraindult a munka a magyar buszgyárban 2

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt

A gazdaság megvédésére, a krízishelyzettel megnyíló lehetőségek kiaknázására a következő három évben a GDP mintegy 18-20 százalékával egyenértékű tételt, 9200 milliárd forintot fordítunk. E történelmi gazdaságvédelmi akcióterv arra a reményre jogosít fel, hogy ahogy az elmúlt évtized krízishelyzeteiből, a vírusválságból is megerősödve kerülhet ki Magyarország. Az elmúlt évek teljesítménye alapján az olyan high-tech vállalatok, mint az Inter Tan-Ker lehetnek a motorjai a gazdaság újraindításának” – hangsúlyozta Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Újraindult a munka a magyar buszgyárban 3

Az első példány hamarosan forgalomba állhat Kecskeméten. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Debrecen számára két cél fontos a veszélyhelyzet idején: az egészség és a munkahelyek megőrzése. Ebben a munkában fontos partnerünk az Inter Tan-Ker, amely a buszgyártás újraindításával segít a város gazdasági erejének megtartásában.” – jegyezte meg Dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

A rendezvényen Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is hozzátette, hogy a MOL célja, hogy biztosítsa a stabil üzleti folytonosságot, mert ezzel őrizhető meg a legtöbb munkahely. A cég első embere bízik abban, hogy hamarosan egyre több magyar szereplő tud visszakapcsolódni a gazdaság vérkeringésébe!