DAF CF Electric mellett egyre több fuvarozó teszi le a voksát Nyugat-Európában, ezért a holland gyártó úgy döntött, elkészíti 6×2-es hajtásképletű, hulladékszállítós változatát. Mivel a modell alacsony zajszinten és zéró károsanyag-kibocsátással üzemel, ezért nem csak városi áruelosztásra, hanem a háztartási hulladék gyűjtésre is ideális lehet.

Ezért a DAF tervezett hozzá egy háromtengelyes alvázat, amely kormányzott hátsó segédtengellyel rendelkezik a jobb manőverezhetőség és még nagyobb terhelhetőség jegyében. A 28 tonnás jármű hajtásáról a VDL E-Power elektromos hajtáslánca gondoskodik, amely 210 kW-os teljesítmény és 2000 newtonméteres nyomaték leadására képes. Az elektromotor működtetéséhez szükséges áramot pedig 170 kWh összteljesítményű akkumulátorcsomag tárolja el. A CF Electric 6×2-t elsőként a szemétszállítással foglalkozó HVC és ROVA vállalat fogja tesztelni, a sort pedig jövőre a rotterdami Cure folytatja, 1-1 rakodódaruval felszerelt változattal. 

Elektromos kukásokat tesztelnek a hollandok 1

Enson

DAF Electric

Az első 4×2-es hajtásképletű DAF CF Electric modellek 2018 vége óta üzemelnek 4×2-es nyerges vontatóként különféle holland fuvarozóknál, mint például Peter Appel, Simon Loos és Tinie Manders, vagy éppen a Jumbo áruházlánc. A járművek döntő többsége nagyszabású tesztben vesz részt, amely során áruházak és logisztikai központok között kell árut szállítaniuk. Hollandián kívül a német logisztikai társaság, a Rhenus is használ két CF Electricet regionális konténerszállításra. A modell idén elnyerte Németországban a Zöld Teherautó Díjat. 

Érdekesség, hogy az idén tesztüzemben részt vevő HVC és a ROVA oldalrakodókat használ a kukák beemeléséhez. A Cure pedig speciális rakodódarukkal kérte a DAF Electric kukásautókat, ugyanis ők föld alatt kialakított tárolókból gyűjtik a hulladékot. A DAF úgy számol, hogy az elektromos kukásautók hatótávja elegendő lesz a napi fuvarok teljesítéséhez, de a hulladéklerakó helyeken a CF Electric teherautók akkumulátorai csupán 30 perc alatt 80 százalékosra tölthetők szükség esetén.