Október 14. és 20. között, tehát jövő hétfőtől vasárnap éjfélig fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a kamionok, illetve az autóbuszok volánja mögött ülök. Az ORFK ugyanis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatával (TISPOL) közösen kiemelt figyelmet fog fordítani az áru-, valamint a személyszállítást végző  “nagy-haszonjárművekre”. 

Az őszi TISPOL-ellenőrzést az EU valamennyi tagállamában végrehajtják, így a nemzetközi megrendeléseket teljesítő magyar fuvarozók más országokban is számíthatnak ellenőrzésekre. A rendőri akciók során elsősorban a szállítmány helyes rögzítését, valamint a vezetési és pihenőidők betartását vizsgálják majd. Mindezen túl a hatóságok figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotára is. Az egyenruhások mindemellett kiemelt vizsgálati területként kezelik a veszélyesáru-szállító járműveket és az autóbuszok felszereléseit (pl. üvegtörő kalapács). 

Utoljára júliusban volt nagyszabású kamion- és buszsofőröket érintő ellenőrzés. Akkor közel háromezer teherautót és 584 autóbuszt állítottak meg. A rendőrök több mint félezer esetben állapítottak meg jogsértést, a legtöbbször sebességtúllépésért vagy rakományrögzítési szabálytalanságok, valamint a vezetési és pihenőidők be nem tartása miatt.