Elsőre bizarrnak hat egy gépnek átadni a pénzköltést. Bizonyos, ilyen jellegű funkciók automatizálása azonban akár előnyös is lehet a kamionvezetők és a fuvarozók számára. Legtöbbet persze a sofőrök profitálhatnak a dologból, akik elkerülhetik a hosszan tartó sorban állásokat, valamint a különféle fizetési műveletekkel való bajlódást.

Az e-pénztárcát az új Actrosban található Truck Data Centerbe integrálták, amely eredeti feladata szerint a teherautók műszaki mutatóinak monitorozásáért, valamint az adatok flottamenedzserek felé történő továbbításáért felel. A telematikai platformba ültetett Truck Wallet több más kódolt szoftver programmal együtt egy kriptografikus processzoron fut. A fejlesztés csak a TruckID-vel, vagyis a teherautó egyedi azonosítására szolgáló kártyával használható, enélkül egyetlen fizetési művelet sem hajtható végre.

A TruckID lehetővé teszi, hogy a teherautó sofőrje a különböző alkalmazásokon keresztül kiegyenlítse a számlát, legyen szó egy tankolásról, vagy éppen útdíjfizetésről.  “A fejlesztéssel az a célunk, hogy csökkentsük a sofőröket terhelő adminisztrációs terheket, hogy teljes figyelmükkel a vezetésre koncentrálhassanak. Az általunk kifejlesztett technológia jóval biztonságosabb, mint azok az üzemanyagkártyák, amelyeket a csalók gyakran lemásolnak, majd a PIN-kódokat megszerezve fizetnek velük” – emelte ki a projekt vezetője, Helge Königs. Hozzátette, hogy a Daimler szakemberei megteremtették a lehetőséget arra, hogy a teherautók automatikusan kapcsolódhassanak a fizetési platformokhoz.

A Truck Wallet úgy működik, mint egy igazi pénztárca, tehát előre feltölthető a szükséges mennyiségű pénzzel, emellett az üzemanyagkártyák és a hűségkártyák kezelésére is alkalmas. Wifi kapcsolat segítségével minden, az e-pénztárcában végzett művelet lehívható egy eszközre, például okostelefonra, így a tranzakciók – a megfelelő hozzáférés megléte esetén – utólag is ellenőrizhetők.

A TruckID-ket aszimmetrikus kriptográfiai eljárással titkosítják, így a hozzáféréshez szükséges titkos kulcs ismeretlen lesz a gyártó, de még a logisztikai szolgáltató cég számára is. A tranzakciók végrehajtása érdekében a Daimler a német Commerzbankkal lépett partnerségre, amely a saját e-fizetési rendszerét biztosítja valamennyi művelet elvégzéséhez. A rendszer automatikusan eurót használ, de nem kizárt, hogy később más valutákkal is igénybe lehet majd venni a fejlesztést.

A német gyártó a partnerekkel közösen jelenleg a rendszer továbbfejlesztésén, illetve annak tesztelésén dolgozik.  Nemrég sikerrel hajtottak végre egy tranzakciót vele egy elektromos töltőoszlop számára. Ha beválik, akkor az új Actros lehet az első teherautó, amely képes lesz az automatikus, digitális pénzköltésre.