Mérnökök, fejlesztők, felsőoktatásban és tudományos környezetben dolgozók, hallgatók, kutatók is pályázhatnak a Közlekedési Innovációs Díjra. A jelentkezők a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) által alapított elismerésre egyénileg, vagy akár másokkal összefogva is pályázhatnak szeptember 15-ig.

A pályamunka kiterjedhet a közlekedés bármely ágazatával összefüggő jármű-technológiára, infrastruktúrára-, vagy szolgáltatásfejlesztésre, forgalomtechnikai megoldásra, ellenőrzési és díjszedési rendszerekre, de érkezhet akár a közlekedés-gazdaságtan, vagy éppen a mobilitásmenedzsment területéről is. A pályamunkákat nyolctagú, szakértőkből álló független bizottság bírálja el, a nyertest pedig egy nagyszabású esemény keretében jelentik be.

A díjat azok a 40 év alatti fiatalok kaphatják meg, akik a közlekedés területén létrehozott találmánnyal, szabadalommal, technológiai fejlesztéssel, vagy tudományos eredménnyel pályáznak az elismerésre. A Közlekedési Innovációs Díj birtokosa a NÚSZ jóvoltából egymillió forintos pénzjutalomban is részesül”– hívta fel a figyelmet Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója. Hozzátette: a tervek szerint minden évben egy díjat adnak majd át, a lehetséges különdíjakról később döntenek.

Bartal Tamás példaként a menet közbeni ellenőrzés kidolgozását hozta fel innovációként az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón. Ezzel a száz százalékban magyar fejlesztéssel csak az elmúlt időszakban mintegy 150 szellemkamiont szűrtek ki a magyar utakról. Mint ismeretes, ez alatt a kifejezés alatt azokat értik, akik a fix ellenőrző pontok előtt egyszerűen letakarják a rendszámot, hogy ne derüljön ki, hogy nem fizettek útdíjat.

A kezdeményezés célja a közlekedési ágazat fejlesztését érintő kreatív ötletek, innovatív elképzelések felkarolása, a közlekedési szakma megbecsültségének, a szektor utánpótlás-nevelésének támogatása, összességében pedig Magyarország versenyképességének növelése” – tette hozzá Fónagy János, a KTE elnöke. A pályázati felhívásról bővebben a KTE honlapján olvashatnak az érdeklődők.