A Mercedes-Benz eVitót tavaly ősszel volt szerencsénk kipróbálni, közvetlenül a hannoveri IAA haszonjármű-kiállítás előtt. Forgalmazását még 2018-ban elindította a német gyártó, de a személyszállítós változatra sem kellett sokat várni, az nemrég jelent meg a német utakon.

Az első eVitók a ViaVan fuvarmegosztó szolgáltatás keretében, a berlini közlekedési vállalat, a BVG üzemeltetésében álltak forgalomba, BerlKönig fantázianév alatt. A német fővárosban tavaly indult el az appal igénybe vehető közlekedési forma és a berlini flotta mostanáig már 700 ezer utast juttatott el úti céljához.

A forgalomban lévő járművek 50 százaléka elektromos, de a tervek szerint 2020 végére valamennyi ViaVan fuvart nullemissziós járművekkel bonyolítanának le Berlinben, éppen ezért az elektromos B-osztályok után most eVitókkal bővítették a flottát. Pontos darabszámot nem tett közzé a Mercedes-Benz, de ettől függetlenül ez így is mérföldkő, hiszen ezek az első, nem tesztjelleggel utakra kerülő eVito Tourerek.

Kirajzottak az utcákra a személyszállítós eVitók 1

A személyszállítós eVitókat a paneles furgonból megismert hajtáslánccal szerelték fel, tehát a padlólemez alatt 41 kWh összteljesítményű akkumulátorcsomag található, amely hat óra alatt tölthető fel teljesen. Az eVitóval 156 vagy 186 kilométer tehető meg egy feltöltéssel. A járműben 85 kW-os (120 LE), 295 Nm-es villanymotor dolgozik.

A leendő üzemeltetők kétféle tengelytáv – 5140 és 5370 mm – közül választhatnak. Az utastér befogadóképessége teljes mértékben az egyéni igényekhez igazítható, de az eVitóban maximálisan 8 fő utazhat és a megengedett össztömeg nem haladhatja meg a 3,2 tonnát. A gyártó tájékoztatása szerint ezekkel a paraméterekkel az eVito energiafelhasználása 100 kilométerre vetítve 20,2-24,2 kWh között alakul.

A Mercedes-Benz elektromos portfóliója idén tovább bővül az eSprinterrel. Emellett a frankfurti IAA-n ránthatják le a leplet a sorozatgyártásra szánt elektromos Vianóról, amelynek előzetes változata már bemutatkozott az idei genfi autószalonon, Concept EQV néven. A gyártó közlése szerint az újdonság legalább 400 kilométeres hatótávval rendelkezik majd.