A Nagyerdei Víztornyot és a régi debreceni városházát ábrázoló Mercedes-Benz csuklós buszok állnak forgalomba szombaton Debrecenben. Mint ismeretes, az 1843-ban felhúzott épületben lakott később Kossuth Lajos a családjával és az egykori városháza titkos levéltárában őrizték egy ideig a magyar Szent Koronát is.

Látványos dekorációt kaptak az új debreceni buszok 1

Ülőhely bőven akad az új buszokon.

A debreceni utazóközönség öt darab ilyen, Mercedes-Benz Conecto autóbuszt vehet birtokba, amelyeket az Inter Tan-Ker Zrt. helyi üzemében szereltek készre. A teljes mértékben alacsonypadlós autóbuszok 18 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek, magasságuk pedig klímával eléri a 3,1 métert. A csuklós buszok egyszerre 149 utas szállítására alkalmasak és utasterükben viszonylag magas az ülőhelyek száma, azokból 38  áll az utasok rendelkezésére.

A második ajtónál babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára kialakított peron rész található, a mozgássérültek fel- és leszállását kihajtható rámpa segíti. Az új csuklósok hajtásáról 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW) Mercedes-Benz OM 470 motor gondoskodik, az erőátvitelért pedig hatsebességes ZF EcoLife automata váltó felel.

Látványos dekorációt kaptak az új debreceni buszok 2

Az új autóbuszok egyikével a Debrecen Drive rendezvényen ismerkedhetett meg a nagyközönség.

Az ITK és a DKV tíz évvel ezelőtt konzorciumban nyerte el az autóbusz-közlekedésre vonatkozó, közszolgáltatási tendert a városban és azóta is közösen biztosítják a szolgáltatást. A jövőben várhatóan még több új, hazánkban készre szerelt csuklós Conecto állhat forgalomba Debrecenben. Az ITK-hoz már megérkeztek az első alvázak a spanyolországi Mercedes-Benz gyárból, így a cégcsoport megkezdheti a Reform buszok sorozatgyártását.