A Honvédelmi Minisztérium 100%-os tulajdonába tartozó HM Currus Zrt. bejelentette, hogy új autóbuszcsaládot fejleszt, immáron civil felhasználásra – adta hírül az Omnibusz Blog. A cég ősszel átadhatja a 100. Aries típusú autóbuszt a Magyar Honvédségnek, illetve ezzel párhuzamosan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) és a Készenléti Rendőrségnek is szállíthatnak a Volvo-alvázra épülő autóbuszokból.

Civil autóbuszt fejleszt a Honvédelmi Minisztérium cége 1

A HM Currus marad a jól bevált termék mellett és a fejlesztés alatt álló Intercity Aries is a 320 lóerős motorral szerelt B8R-alvázra fog épülni (információink szerint elektromos, vagy hidrogéncellás változat egyelőre nincs tervben). Várhatóan olyan innovatív tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint például a digitális visszapillantó tükör, vagy éppen a cserélhető külső burkolati rendszer. Emellett a jövendőbeli megrendelők legalább negyvenféle belső kialakítás közül választhatnak majd. Az autóbusz formatervét Kengyel Kristóf jegyzi, aki már többféle változatot is megálmodott a jövendőbeli típuscsaládból (lásd a lenti képet).

Civil autóbuszt fejleszt a Honvédelmi Minisztérium cége 2

Adódik a kérdés, mit jelentenek a betűk és a mögöttük látható számok?  “A járművek típusjelzése a felhasználási területből, az e mögé kerülő szám pedig a busz deciméterben megadott hosszát takarja. Tehát a hagyományos 12 méteres távolsági típus az Aries IC 120, a katonai az M, az iskolabusz pedig az S jelölést kapja” – jegyezte meg érdeklődésünkre az új buszcsalád formatervezője. Ennek köszönhetően a külföldi megrendelők is egyszerűen igazodhatnak el a modellcsalád tagjai között.

Civil autóbuszt fejleszt a Honvédelmi Minisztérium cége 3

A jelenlegi tervek szerint az első új Aries koncepcióbusz, egy 10,8 méteres távolsági, azaz az IC 108 típus lesz, amely legkorábban a jövő év első felében mutatkozhat be. De gőzerővel folynak az előkészületek az első hazai önvezető autóbusz megalkotására is, a már meglévő, kettes szintű biztonsági rendszerek alkalmazásával úgy, hogy azok 3-as vagy 4-es szintűre is felfejleszthetők legyenek. A polgári felhasználású Aries buszok gyártását várhatóan a székesfehérvári Ikarus fogja végezni.

Fotók: Omnibusz Blog, honvedelem.hu

Forrás: King of the Road