Az ilyen jellegű balesetek általában túl kicsi követési távolság és a figyelmetlenség miatt következnek be. A svéd gyártó éppen ezért elérhetővé tette a követésitáv-figyelmezetést (Distance Alert).  Az új funkciót a városokon kívüli főutakon való használatra tervezték, elsődleges célja, hogy segítse a jármű vezetőket a biztonságos követési távolság betartására.

Az asszisztens 60 km/óra felett kapcsol be, kivéve, ha az adaptív sebességszabályozó használatban van. A követésitáv-figyelmeztetés a kamera és a radar kombinációját használja a távolság kiszámításához és az úton közlekedők azonosításához.  Ha rendszer úgy érzékeli, hogy a teherautó az előre beállított követési időköznél ( 1,5-3,5 mp)  közelebb kerül az előtte haladó járműhöz, akkor a szélvédőn feltűnő vörös fénnyel hívja fel a vezető figyelmét a veszélyre.

Amennyiben a sofőr nem reagál a sebesség csökkentésével a figyelmeztetésre, akkor bekapcsol az ütközésre-figyelmeztető rendszer, ami a műszerfalon feltűnő vizuális jelzéssel, illetve hangjelzéssel hívja fel a vezető figyelmét.  Ha ezek után sem reagál a kormány mögött ülő, akkor aktiválódik az automatikus vészfékező-rendszer, hogy elkerülje az ütközést.

A követésitáv-asszisztens nemcsak az optimális követési távolság megtartásában segít, hanem elősegíti a zökkenőmentes közlekedést is. Az új vezetéstámogató rendszer a 2019 23. hete után gyártott Volvo FH, FH16, FM és FMX modelleknél lesz elérhető.