Bizonyára emlékeznek kedves olvasóink arra, amikor kiderült, hogy a Waberer’s egy szántóföldön parkoltatja kamionjait Belgiumban. Az ottani sajtót annyira felzaklatta az eset, hogy tavaly ősszel odajött hozzám egy belga újságíró és az orromra olvasta mindezt, miután megtudta, hogy magyar vagyok. Most lecsapott az igazságszolgáltatás vasökle, végre fellélegezhet mindenki, hogy mint egy családi film végén, amikor a rossz elnyeri méltó büntetését.

Mint ismeretes 2015 decemberében a Waberer’s úgy döntött, hogy karácsony előtt repülővel hazahozatja a sofőrjeit, a kamionok parkolásáról pedig külön gondoskodik. Mindezt azzal a céllal tette, hogy a kamionvezetők családi körben tölthessék az ünnepeket. A magyar székhelyű fuvarozó cég a belga Jet Transportent kérte fel, hogy biztosítson számára tárolási lehetőséget 200 kamionnak. Ők viszont egy Opglabbeekben élő helyi farmerrel kötöttek szerződést, mindösszesen 17 napig tartó bérlésről.

Az illető  3460 eurót, vagyis több mint egymillió forintot kért a megbízás teljesítéséért. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, ez nem kis haszon egy szántóföld bérléséért, ráadásul télen, amikor még a fű se nő. A belga cég viszont 37 ezer eurót, vagyis a tízszeresét (!) számlázta ki a Waberer’s-nek a transportmedia.be portál szerint. Az egész ügy ott bukott meg, hogy a 200 kamion parkolását környezetvédelmi korlátozások alá tartozó területen oldották meg, szabálytalanul.  Másfelől pedig nagy volt a helyiek felháborodása, akik a Waberer”s-ben látták minden baj fő okozóját.

A nyomozás során volt, aki azt állította, hogy a sofőrök nem mentek haza, hanem a fülkében pihentek, de a bírósági eljárás során a magyar fél be tudta bizonyítani az igazát. Az ügyben eljáró limburgi bíróság végül háromezer eurós pénzbüntetésre ítélte a belga farmert, a Jet Transportentől pedig elvették a teljes összeg felét, büntetés gyanánt. A cég átszámítva 5,5 millió forintot még így is eltehet magának a történetből.

Ennek ellenére a Waberer’s még 2017-ben is kötött a Jet Transportennel megállapodást kamionok tárolására Opglabbeekben. Igaz, akkor még nem tudhatták, hogy a belga cég korábban milyen előnytelen szerződés mellett biztosított a Waberer’snek egy szimpla szántóföldet. A Napot ábrázoló ponyváiról ismert céget azonban semmilyen ellentételezés nem érte, holott kiderült, hogy nem ők voltak felelősek.