Az együttműködés elsősorban a kis- és a közepes haszonjárművekre terjed ki. Ezen a téren mindkét cég jelentős erőt képvisel, ugyanis együttes kishaszonjármű-értékesítésük tavaly elérte az 1,2 millió darabot. Piaci várakozások szerint a következő öt évben mind a közepes méretű pickupok, mind pedig a kishaszonjárművek iránti globális kereslet növekedni fog.

Az együttműködés lehetővé teszi a fejlesztési költségek megosztását, valamint a gyártási kapacitásaik jobb kihasználását. A két gigavállalat együttműködését közös bizottság felügyeli, melyet a Volkswagen vezérigazgatója, Dr. Herbert Diess és a Ford vezérigazgatója, Jim Hackett vezet majd. A gyártók ugyanakkor további területeken, így például az elektromos és önvezető járművek, valamint a mobilitási szolgáltatások terén is szeretnének további együttműködési lehetőségeket találni.

A Ford és a Volkswagen 2022-től több közös modellel rukkol elő. Az együttműködés keretében megszülető pickupot és a nagyobb áruszállítókat az amerikai óriás fejleszti ki, míg a Volkswagen feladata egy városi kisáruszállító modell kifejlesztése és gyártása lesz.