Egyedi átalakításon esett át ez a Scania P440-es tűzoltóautó, a brazil Triel-HT Group-nál. A műveletet tűzbiztonsági szakértőkkel folytatott alapos egyeztetések előzték meg. „Három évig keményen dolgoztunk a jármű fejlesztésén, megépítésén és tesztelésén, az egyesült államokbeli tűzoltók támogatásával” – mondta Marciano Dalla Rosa, a vállalat igazgatója. Hozzátette: azért választották a Scania fülkés alvázát ehhez a projekthez, mert könnyebb felépítményezni más gyártókéhoz képest. Emellett a svéd gyártó ajánlásokat is megfogalmazott a szükséges módosításokkal kapcsolatban.

A járművet a Novelis használja majd, amely egy alumíniumhengerlő és újrafeldolgozó vállalat São Paulo államban. Ennek ellenére a tűzoltóautót az Egyesült Államok Nemzeti Tűzvédelmi Szövetségének (NFPA) szabványai szerint építették meg. „Van egy nemzetközi tesztpályánk, ahol mindig teszteljük és adatokat gyűjtünk az általunk használt alvázakról. Nem utolsósorban pedig a Scania-alvázak rendelkeznek az NFPA szabványok szerinti legjobb értékelésekkel” – hangsúlyozta a Triel-HT Group első embere.

Ennek a tűzoltóautónak egy tízemeletes panel se kottyanna meg 1

A járművet az átépítés során Allison 4500 automatikus sebességváltóval, 7000 liter/perc szállítási teljesítményű szivattyúval, illetve a magasból mentésnél használható légpárnával látták el. Emellett a hátuljába ki- és bemeneti vízcsapokat is beépítettek. Persze nem ettől, hanem hatalmas létrája miatt tekinthető igazán különlegesnek a tűzoltóautó. Forgózsámolyos létrája ugyanis akár 42 méteres magasságban is használható. Ez valamivel több, mint egy tízemeletes panel ház magassága.

Nem ez az első alkalom, hogy egy Scania teherautót épít át a Triel-HT, amelynek 35 évvel ezelőttre nyúlnak vissza a különleges járművek gyártásában szerzett tapasztalatai. A cégcsoport eddig már mint kétszáz tűzoltóautót készített.