Ha nem találsz a céljaidnak megfelelő eszközt, építsd meg – ezt az elvet vallotta Liesbeth és Edwin ter Velde, a holland házaspár, amikor eldöntötték, hogy kezdenek valamit azzal a rengeteg műanyaghulladékkal, amibe lassan belefullad az emberiség. Így született meg a HexCore: egy 3D nyomtatóval létrehozott, hatszögletű építőelem, amely könnyű, mégis erős, és amelyből bármilyen teherviselő szerkezet összelegózható.

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 1
Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 2

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 7
Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 8
Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 9
Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 10
Fotó megosztása:

Összesen 4000 darab ilyen hatszöget nyomtattak, kezdetben saját háztartásuk műanyaghulladékát felhasználva, majd amikor abból kifogytak, ipari hulladékfeldolgozóból származó plasztikot hasznosítottak erre a célra.

Így építették meg dupla utánfutós járgányukat, amelyen 47 napra elegendő élelmiszeren és egyéb expedíciós felszereléseken kívül 10 darab kétoldalú napelemet is elhelyeztek. Az ivóvizet is a nap energiájával oldják meg, külön erre a célra szolgáló jégolvasztó berendezéssel.

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 11

A Solar Voyager névre keresztelt szerelvény mindössze másfél tonnát nyom, ami örvendetesen könnyűnek számít. A 16 méteres jármű kizárólag a napelemek által előállított energiával halad, észvesztőnek nem mondható 8 km/óra sebességgel.

A Clean2Antarctica csapata Izlandon tökéletesítette a Solar Voyager technikai elemeit, majd amikor minden készen állt, elutaztak az Antarktiszra. Heteken belül útnak indul az expedíció – a téli időszakban komoly hidegekre számíthatnak, viszont soha nem megy le a nap, ami a napelemek szempontjából kifejezetten előnyösnek mondható. 30 nap alatt mintegy 2400 kilométert kell megtenniük a Déli-sarkig, majd onnan vissza az állomáshelyre.