Ha nem találsz a céljaidnak megfelelő eszközt, építsd meg – ezt az elvet vallotta Liesbeth és Edwin ter Velde, a holland házaspár, amikor eldöntötték, hogy kezdenek valamit azzal a rengeteg műanyaghulladékkal, amibe lassan belefullad az emberiség. Így született meg a HexCore: egy 3D nyomtatóval létrehozott, hatszögletű építőelem, amely könnyű, mégis erős, és amelyből bármilyen teherviselő szerkezet összelegózható.

Összesen 4000 darab ilyen hatszöget nyomtattak, kezdetben saját háztartásuk műanyaghulladékát felhasználva, majd amikor abból kifogytak, ipari hulladékfeldolgozóból származó plasztikot hasznosítottak erre a célra.

Így építették meg dupla utánfutós járgányukat, amelyen 47 napra elegendő élelmiszeren és egyéb expedíciós felszereléseken kívül 10 darab kétoldalú napelemet is elhelyeztek. Az ivóvizet is a nap energiájával oldják meg, külön erre a célra szolgáló jégolvasztó berendezéssel.

Szemétből gyártott, napelemes villanyautóval a Déli-sarkra 2

A Solar Voyager névre keresztelt szerelvény mindössze másfél tonnát nyom, ami örvendetesen könnyűnek számít. A 16 méteres jármű kizárólag a napelemek által előállított energiával halad, észvesztőnek nem mondható 8 km/óra sebességgel.

A Clean2Antarctica csapata Izlandon tökéletesítette a Solar Voyager technikai elemeit, majd amikor minden készen állt, elutaztak az Antarktiszra. Heteken belül útnak indul az expedíció – a téli időszakban komoly hidegekre számíthatnak, viszont soha nem megy le a nap, ami a napelemek szempontjából kifejezetten előnyösnek mondható. 30 nap alatt mintegy 2400 kilométert kell megtenniük a Déli-sarkig, majd onnan vissza az állomáshelyre.