A StreetScooter egy 2010-ben alapított, aacheni székhelyű, elektromos haszonjárműveket fejlesztő-gyártó vállalat, amelyet 2014-ben a Deutsche Post egyszerűen felvásárolt, hogy saját maga gyárthasson saját magának villanyos postásautókat.

Az alapmodell a Work, egy végtelenül egyszerű, éppen ezért a nagy autógyártók elektromos kishaszonjárműveinél olcsóbb, fronthajtású, alvázas kisteherautó, de a kocsi ára még így is 40 000 euróról, 13 millió forint környékéről indul, sima platós, 720 kg terhelhetőségű felépítménnyel. A jármű a Schmitz Cargobull-lal közösen készül.

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 1

StreetScooter Work a Hanoveri Haszonjármű-Kiállítás márka-standján

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 2

Műszaki adatok: átlagos lítiumakkus technika a fedélzeten

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 3

Újdonság a hűtő-felépítménnyel szerelt Work. A hűtő saját akkumulátorról üzemel, a hatótávot a hűtés energiaigénye nem csökkenti

A hannoveri újdonság az önálló akkuról dolgozó hűtőkabinnal felszerelt Work mellett az izgalmasabb új modell, a Work XL, ami egy Ford Transit, elektromos meghajtásra alakítva. A kocsi akár 20 köbméteres raktérrel, de alig egy tonna feletti terhelhetőséggel készül, ami a német postának és a DHL-nek nagyon meg is felel a napi postai kiszállítási feladatok ellátásához.

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 4

76 kWh-s akkuja van, 90 km/h a végsebessége, a hatótávolságról nem adtak pontos adatot, de valahol 350-450 km körül lehet a realitás

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 5

20 köbméteres raktér, de csak 1150 kg-os terhelhetőség: tipikus csomagszállító jármű

A Deutsche Post jelenleg több mint 7000 StreetScootert használ, ami a korábban futtatott, főleg VW Caddy-kből álló belső égésű motoros kis furgonok után az évi 35 millió futott kilométer mellett 23 000 tonna CO2 kibocsátásától menti meg a Földet.

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 6

A Work XL műszerfala: Transit, váltókar helyett irányváltó kapcsolóval

Egy sosehallott nevű kis elektromos teherautó, ami mindenütt ott van 7

A kis Work borzasztóan kopogós, de igénytelennek és tartósnak tűnő műszerfala

Anyagilag is megéri elektromos teherautókat használni a Deutsche Post számára: 60-80%-kal kevesebbe kerül villanyautóval egy kilométer, mint dízellel, a karbantartási költségek pedig minimálisak a hagyományos technikához képest.