Új gumiabroncs-menedzsment szolgáltatást indított a Volvo Trucks, mely valós időben méri az abroncsok nyomását és hőmérsékletét. Az értékeket egy alkalmazás rögzíti, ezek alapján mind a járművezető, mind az üzemeltető időben felismerheti a lassú defektek, valamint a nem kívánt leállásokat és jelentős költségeket okozó durr defektek bekövetkezését.

Az abroncs felügyeleti szolgáltatás a megfelelő nyomás és hőmérséklet biztosításával alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást biztosít, emellett megnöveli az abroncsok élettartamát. A szolgáltatást folyamatosan vezetik be az európai piacokon, így hamarosan Magyarországon is elérhető lesz.

A svéd gyártó emellett egy kísérleti tesztprojektet is elindított, melynek célja, hogy előre jelezzék az alkatrészek meghibásodását. A kezdeményezésben a Volvo Trucks kiemelt ügyfelei vesznek részt több ezer teherautóval. A Volvo Teherautó Felügyeleti Központ azonnal figyelmezteti az üzemeltető által választott szervizt, ha valamilyen potenciális problémát észlel. Ennek köszönhetően a szakemberek el tudják végezni a megelőző intézkedéseket.

A fejlesztés lényegében a járművek valós idejű adatait gyűjti és elemzi, ezek alapján tesz javaslatokat az esetleges meghibásodások elkerülésére. A következő lépcső a gépi tanulás fokozatos bevezetése lesz. A mesterséges intelligencia ezen formája lehetővé teszi a teherautókból származó, hatalmas mennyiségű adatok begyűjtését és elemzését kutatás-fejlesztési célokra.