A Vezesshez eljuttatott közlemény szerint az elektronikus aláírás alkalmazásával szükségtelenné válhatnak a papír alapú dokumentumok. Mindez a magyar és az európai jogrendben azonos értékű a hagyományos tollal történő aláírással. Ennek azért van jelentősége, mert egy nagyobb szállítmányozó vállalat akár évente százezres nagyságrendben “termelhet” fuvarleveleket. Ezek kinyomtatása, kezelése, tárolása és adminisztrációja átkerülhet a digitális térbe.

“Nemzetközi statisztikák és elemzések szerint hatékonyan alkalmazva a technológiát, az e-aláírás használatával akár 30-50 százalékos költségcsökkenés is elérhető az adminisztráción” – állítja Somkuti András az e-aláírás specialista Netlock vezetője. Hozzáteszi: az elektronikus aláírás kizárja a visszaélés, csalás lehetőségét az aláírt okmányok esetében.

A Netlock szerint a digitalizálás lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak, így a kamionsofőrök és a logisztikai munkatársak elektronikusan írjanak alá eddig papíron kézen forgó dokumentumokat, bárhol, bármikor, akár egy okostelefonon is.  A technológia több mint kétszázezer munkavállaló mindennapjait könnyíthetné meg. Csak a tachográfkimutatás esetén, 100 sofőrt alapul véve, évi 4-6 ezer oldalnyi papír spórolható meg.

Az e-aláírás legújabb generációja nem igényel chipkártyát, kártyaolvasót, vagy más egyéb segédeszközt. A sofőr leszállítja az árut majd egy tableten vagy telefonon aláírja a szállítólevelet, tachográfot, amely így azonnal bekerülhet a szállítmányozó vállalat rendszerébe.