A hulladékszállítás megfelelő üzem lehet egy elektromos hajtáslánccal ellátott haszonjármű számára, hiszen sok megállással jár, melynek következtében  rengeteg energia táplálható vissza az akkumulátorokba a rekupációs fékezéssel. A 12 milliós kínai metropolisz élen jár a nullemissziós technológiák támogatásában, ugyanis 10 év alatt teljes, 16 ezret meghaladó buszflottáját is elektromosra cserélte.

Világelső dömperek

A BYD májusban újabb frontot nyitott az elektromos haszonjárművek terén, ugyanis nemrég 500 elektromos dömper szállításáról írt alá szerződést Sencsen városával. Ez lesz a világ első elektromos nehéz kategóriás akkumulátor-technológiás flottája. A BYD T10ZT 9,6 méter hosszú, össztömege pedig eléri 31 tonnát. 10,6 köbméteres teknővel rendelkezik,  435 kWh teljesítményű lítiumion-akkumulátorcsomagja pedig 90 perc alatt teljesen feltölthető. A jármű egy feltöltéssel 280 kilométert tud megtenni.

Hódító útjukra indultak az elektromos kukásautók 1

Ezúttal a helyi hulladékszállítás károsanyag-kibocsátásának csökkentése került terítékre. Sencsen választása a BYD négytengelyes kukásautóra (nyitóképünk) esett, mely egy feltöltéssel 284 kilométert képes megtenni. Mindezt ráadásul úgy, hogy 10,6 köbméteres szemétgyűjtője teljesen tele van. A járművet hosszú élettartamra tervezték, ugyanis akkumulátoraik 5000 kisütés, vagy 14 évi használat is meg tudják őrizni kapacitásuk 80 százalékát. Sencsen 500 darab elektromos kukásautót vásárolt.

Hódító útjukra indultak az elektromos kukásautók 2

A T8A Brazíliában indul hódító útjára.

Nem csak Kínában hódítanak a BYD elektromos kukásautói, ugyanis nemrég a konszern bejelentette, hogy Indaiatubába (São Paulo megye) összesen 200 darab T8A típusú, kéttengelyes kukásautót szállítanak 2023-ig. A brazilok által vásárolt hulladékgyűjtő teherautók össztömege eléri a 21 tonnát. Akkumulátoraik gyorstöltéssel mindössze 3 óra alatt feltölthetők, egy feltöltéssel pedig 100 kilométert képesek megtenni. Ezen paramétereknek köszönhetően akár két műszakos rendszerben is használhatók.

Elektromos kukásautót nem mellesleg már egy magyar cég is készített, a hírek szerint hamarosan elindulhat  a nullszéria legyártása.