A teherautós haladna. Dolgozna, kell a tempó, feszesek a határidők, nem engedheti meg magának, hogy lépésben cammogjon az autópályán, ha nem muszáj.

A videón látható SEAT miatt viszont muszáj volt, előzni ugye tilos, a személyautó sofőrje pedig nem volt hajlandó nagyobb tempóra kapcsolni. A felvételen elég sok cifra káromkodás hallható.

Közzétette: Vereb László – 2018. május 16.

Nincsenek könnyű helyzetben a fuvarozók, két éve már voltak kósza hírek az autópályákon meghatározott 80 km/órás maximális sebesség 90 km/órára történő emeléséről, de a várt változtatás azóta sem lépett életbe. Ezért általában fordított a helyzet, a lassúságra kényszerített kamionos tartja fel az autósokat.

Tavaly kipakolt nekünk egy kamionsofőr, aki többek között a rosszul kitalált sebességhatárokat is megemlítette.

Ha például Pestről indulva van egy közel 500 kilométeres, négy-hat címet magába foglaló fuvarom, akkor maximum 15 órám van rá a tachográf szerint, a kötelező pihenő időket és a címenként egy-két óra várakozási időket is számolva” – jegyezte meg László. Hozzátette ez csak akkor lehetséges, ha folyamatosan 80-90 kilométer/órával halad. Azonban a kamionok számára idehaza reggel 6-tól este 22 óráig előzési tilalom van érvényben autópályákon és a gyorsforgalmi utakon. A maximális sebesség esetükben autópályán 80 km/óra, autóúton pedig 70 km/óra. Ez szerinte nagyon szigorú, hiszen így egyrészt nem tud megfelelő tempóban haladni, másfelől pedig néha arra kényszerül, hogy feltartsa az autósokat – írtuk korábban a sebességhatár emelésének lehetőségéről szóló cikkünkben.