Ma közölte a Geely Holding, hogy a Cevian Capital alapkezelőtől 8,2 százalékos részesedést vásárolt a Volvo-csoportból. A kínaiaknak nincs olyan tervük, hogy újra egyesítsék az 1999-ben szétválasztott Volvo autó, illetve teherautó és haszonjárműgyártó céget. A Geely célja, hogy kamatoztassa az önvezető járművek terén szerzett tapasztalatait az európai piacon.

Piaci hírek szerint korábban a Daimler 5 százalékos részvénycsomagjára is szemet vetettek, azonban a németek udvariasan elutasították a kínai közeledést. Bár hivatalos adatokat nem közöltek a tranzakció értékéről, de a svéd Dagens Nyheter szerint a Geely 3,25 milliárd eurót fizetett a részesedésért. A vásárlással a kínaiak 15,6 százalékos szavazati joghoz jutnak, amivel a második legnagyobb döntéshozók lesznek a cégcsoportban, közvetlenül a svéd Industrivarden után.

A Geely a tíz legnagyobb járműgyártó közé tartozik Kínában, de európai érdekeltségei is vannak. A Volvo Car Group mellett a Geely tulajdonában van az 1899-ben alapított London Taxi Company is. Ez a cég gyártotta a híres fekete, londoni taxikat.

A ma bejelentett tranzakciónak van még egy érdekes vetülete: a Volvo-csoport 45 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Kína egyik legnagyobb teherautó-gyártójában, a Dongfengben, mely hazájában az építőipari gépek piacán vezető szerepet tölt be. A Geely tehát ezzel a lépéssel jelentős mértékben tudta növelni befolyását a globális haszonjárműgyártásban.