Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Európai Bíróság kimondta, a kamionsofőrök nem tölthetik a heti, 45 órás pihenőidőt a teherautó fülkéjében.  A testület ezt a döntést közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva hozta meg. A bíróság szerint egy nyerges vontató fülkéje nem alkalmas arra, hogy hosszabb pihenőidőt töltsenek el ott a sofőrök. Ez azért is röhejes, mert maguk a gyártók – az uniós szabályoknak megfelelő – nappali mellett, hálófülkés kabinokkal kínálják a teherautókat.

Ezt a rendelkezést eddig Franciaország, Belgium és Németország alkalmazta, de most Hollandia is csatlakozott a tiltáshoz. Sőt, az Európai Bíróság döntése nyomán várhatóan több tagállam bevezeti ezt az intézkedést. Az IRU tájékoztatása szerint ha egy sofőr megsérti ezt a szabályt, akkor 1500 eurós, vagyis közel ötszázezer forintos bírsággal sújthatják.

Már a hollandoknál is bűn a kamionban aludni 1

A teherautófülkék akár második ággyal is rendelhetők. Emellett mikrohullámú sütő, kávéfőző, síkképcsöves televízió és mini hűtő is kérhető a fülkéhez. Ennek ellenére az Európai Bíróság szerint az ilyen kabinok nem alkalmasak a 45 órás pihenőidő eltöltésére. Mekkora pofon ez a gyártóknak!

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) most arra figyelmezteti a fuvarozókat és sofőröket, hogy Hollandiában is legyenek tekintettel a szabályra, mert a hollandok megkezdték az ezzel kapcsolatos ellenőrzéseket. Az egyesület szerint a rendelkezés magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg. Azért kifogásolják a szabályt, mert a sofőrök nem hagyhatják el a járművet a pihenőidőre sem, mivel felelősséggel tartoznak a szállított, akár százmilliós értékű szállítmányokért.