Azok után, hogy a törökországi BMC 2013-ban csődöt jelentett, egy török üzletember, Ethem Sancak megvásárolta a céget és újraindította a gyártást. 2015-ben előálltak egy új nyerges vontatóval, mely külsőre kicsit olyan volt, mint az Iveco Stralis és a Ford Cargo “keveréke”. Nem mellesleg a fülke lényegében a Stralistól származott. Bár a prototípust sokáig tesztelgették, végül soha nem indult el a sorozatgyártása.

Az átmeneti sikertelenség dacára úgy tűnik, új szelek fújnak a magánkézben lévő cégnél. Nemrég bemutattak egy ígéretes billencses teherautót, majd felröppentek a hírek, hogy már egy új nyerges vontató is készen van. A pletykák szerint mindkét típus formatervét az olasz Pininfarina dizájnstúdió készítette.

Új versenytársat kaphatnak az európai teherautó-gyártók 1

Íme az új BMC: a törökök nem bízták a véletlenre a formatervet.

A járművekről már megjelentek az első fotók egy török fórumon, annak ellenére, hogy hivatalos bemutatóra még nem került sor. Sőt, a nyerges vontató sokáig csak álcával közlekedett a török utakon. Első ránézésre a BMC új teherautói ígéretesnek tűnnek, ugyanis nem emlékeztetnek egyetlen jelenleg a piacon kapható típusra sem.

Az 1964-ben alapított BMC korábban rendkívül széles busz- és teherautó-porfólióval rendelkezett. Utóbbi terén szinte minden kategóriában jelen voltak. Európában Macedóniában és Romániában is rendelkeztek viszonteladói hálózattal. Hazánkban korábban az Ikarus EAG is épített buszt BMC-alvázra. Most a BMC újra megkísérli meghódítani Európát.

(A nyitóképen még egy régi BMC kukásautó látható)