Végre a lakóautók építésével foglalkozó Westfalia is előállt saját szabadidő Crafterjével. Minderre bő egy évet kellett várni, hiszen a második generációs VW nagyfurgon sorozatgyártása tavaly ősszel indult el Lengyelországban. A németek a lapos tetős, hat méter hosszú, két méter széles és 2,6 méter magas változatot vették alapul. A 2018-as évtől kapható új Westfalia Craftert a svéd földrajztudós, Sven Hedinről elnevezett felszereltségi csomagban árulja.

Ez a kiadás első ránézésre talán kissé földhözragadtnak tűnik, ami annak köszönhető az 1844-ben alapított cég középre szerette volna belőni az új hálós Craftert. Ez azt jelenti, hogy egyszerre próbált megfelelni a korábban a fiatalként még LT-ben kempingező, mára már szépkorú ügyfeleknek, valamint a most család alapítás előtt álló középkorú városi fiataloknak.

Ki venné meg ezt a lakóautót egy kisebb panellakás áráért? 1

Ennek ellenére nyomát sem találjuk kényszerű kompromisszumoknak. A lakóautó hátsó traktusában egy keresztbe fordított francia ágy található, a középső részen pedig egy keskeny WC-blokkal egybeépített mosdófülke, valamint egy kisebb konyha néz farkasszemet. A jobb oldali tolóajtóval szemben pedig kétszemélyes üléspad, valamint egy bővíthető kis asztal kapott helyet. Ez a rész tölti be a nappali szerepét, ugyanis a hátfa fordítható vezető- és vezető oldali utasüléssel egy négyszemélyes társalkodó placc alakítható itt ki.

Ennek dacára ebben a Crafterben csak két személy tud kényelmesen összekucorodni éjszakára. Ha pedig valaki ragaszkodna a több mint két méter széles háló felülethez, az a bal oldali ablak helyére beépített bővítővel megnövelheti a franciaágy felületét. Az ágy alatt jókora csomagtartó áll rendelkezésre, melyet a hátsó ajtók kihajtásával érhetnek el kényelmesen az utazók. A fekvőalkalmatosság alá akár egy kerékpár is befér, persze csak okosan.

Ki venné meg ezt a lakóautót egy kisebb panellakás áráért? 15

A Westfalia Sven Hedinjére egy évet kellett várni.

Bár a mosdófülke nem túl nagyra sikeredett, mégis olyannyira sokoldalú lett, hogy ebből a szempontól nem érheti kritika a Westfaliát. Ide egy WC-kagyló, valamint egy mosdókagyló is helyet kapott. Utóbbi trükkösen a fülke sarkába került, így nem vesz el sok helyet a térből. A mosdókagyló mellet pedig WC-papír tartó, valamint a zuhanyhoz tartozó vízcsap található. A fülke hátoldalán pedig számos polcot alakítottak ki a pipere dolgok tárolására.

A kiskonyha része egy kétégős gázfőzőlap, egy kisebb mosogató, valamint egy 70 literes hűtőszekrény. Ennek kialakítása rendkívül praktikus, ugyanis nem az a klasszikus egy ajtós változat, hanem két, egyenként kihúzható fiókból áll. A konyha és a mosdófülke megfelelő működtetéséhez 100 literes friss vizes, valamint egy 84 literes szennyvizes tartály, illetve egy  4.8 kW-os vízmelegítő áll rendelkezésre. A fedélzeti elektronikus eszközök, valamint az érintésvezérléses LED-világítás működtetéséhez egy 92 amperóra teljesítményű akksi szolgáltatja az áramot.

Ki venné meg ezt a lakóautót egy kisebb panellakás áráért? 16

A mosdófülke felülnézetből. Így tágasabbnak tűnik.

 

A Westfalia Crafterhez háromféle ( 102, 140, 177 lóerős) 2.0 literes Bluemotion dízelmotor rendelhető hat sebességes mechanikus váltóval. De a két nagyobb teljesítményű dízelblokkhoz akár automataváltóval is társítható. Az összkerékhajtás egyelőre nem szerepel a kínálatban, dacára annak, hogy a VW már kínál 4WD-t a Crafterhez. Az utastér szövet, illetve bőrülésekkel rendelhető, a karosszéria színvilág tekintetében viszont nagyobb a mozgástér, ugyanis hat normál, illetve három metálfényezés közül választhatnak a jövendőbeli megrendelők.

A Sven Hedin Crafter ára 59 990 eurótól, vagyis 18,6 millió forintról indul. Ennyiért idehaza már 1+2 fél szobás panellakást is lehet venni Óbudán.