Nyár végétől tovább bővül a kerékpárszállításra igénybe vehető járatok száma – tudatta a BKK. Közleményükből kiderül, a bővítés nyomán összesen 19 járatot vehetnek igénybe a kerékpárral közlekedők Budapesten.

2017. augusztus 28-tól, hétfőtől a hűvösvölgyi villamosvonalakon csúcsidőn kívül már kizárólag olyan járatok közlekednek, amelyekre fel lehet szállni kerékpárral, ugyanis ettől az időponttól kezdve az 56-os, az 59-es és a 61-es villamoscsaládokat is igénybe vehetik a biciklivel közlekedők.

Munkanapokon csúcsidőben a Hűvösvölgybe közlekedő villamosok többségén is lehet majd kerékpárt szállítani, az erre alkalmas szerelvényeket külön piktogram jelzi. A kerékpárszállítás a villamosok teljes vonalán lehetséges, így ezzel az intézkedéssel a közép- és dél-budai viszonylatok egy részén is elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

Bringázol? Ennek örülni fogsz 1

A bővítésnek köszönhetően jelenleg az alábbi járatokon lehet kerékpárt szállítani a fővárosban:
• az 56-os, 56A, az 59-es, 59A, 59B, a 60-as (Fogaskerekű) és a 61-es villamosokon,
• az H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as és a H9-es HÉV-en,
• a 77-es trolibuszon,
• a 65-ös, 65A és a 165-ös autóbuszokon,
• a D11-es, a D12-es és a D14-es hajójáratokon.

Kerékpárt szállítani kizárólag erre utaló piktogrammal megjelölt járműveken szabad, kocsinként legfeljebb egyet, a szerelvény legvégén. Azokat a bicikliket, amelyeket kialakításuk miatt nem lehet rögzíteni a tépőzárral (pl. fekvőkerékpár), nem szabad a villamosokon szállítani. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is ki kell fizetni, tehát a biciklinek és a kerékpárosnak külön-külön rendelkeznie kell jeggyel, bérlettel vagy kerékpárbérlettel. Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával.