A vártnál korábban, már jövőre elindulhat az elektromos hajtáslánccal készülő Mercedes-Benz Citaro gyártása. Két évvel ezelőtt még az évtized végére jósolták a nullemissziós Citarók megjelenését a cégcsoportnál. Az anyavállalat, a Daimler tájékoztatása szerint a prototípusok tesztelése már jelenleg is folyamatban van, igaz, ezt nem verték túlságosan nagy dobra a németek.

Ahogyan a pontos paramétereket sem lehet még tudni. Nincs információ arról, mekkora lesz a hatótávolsága,  ahogy arról sem, milyen akkumulátorokkal fogják szerelni. Az viszont biztos, hogy olyan felügyeleti rendszerrel kínálják majd az elektromos Citarókat, mely segíteni fogják a felhasználókat a járművek energiatakarékos üzemeltetésében. A rendszerben többek között a buszok töltési költségei, a rendelkezésre álló hatótávok, valamint a legközelebbi töltőállomások is megtekinthetők lesznek.

A Daimler tulajdonában lévő Mercedes-Benz egyik legsikeresebb típusa a városi és elővárosi utasszállításra tervezett Citaro, hiszen eddig Európában több mint 50 ezer darabot értékesítettek belőle. Ebből a mennyiségből jutott Budapestre is, jelenleg közel 250 darab van forgalomban a régi és az új generációs Citarókból összesen.

Fotó: BKK