A német gyártó nemrég közzétette az első képet megújuló távolsági autóbuszáról, a Tourismóról. A fotó azonban csak egy sokat sejtető látványterv, ezért rendkívül keveset árul el a következő modellgenerációról. Sejteni lehet ugyanakkor, hogy az új Tourismo megjelenése valamilyen módon összhangban lesz a tavaly bemutatott új Mercedes Travego turistabusszal.

Az viszont biztos, hogy a Tourismóhoz nem lehet meggondolatlanul hozzányúlni, hiszen Európa legsikeresebb turistabuszának számít. A Törökországban készülő modellből 1994-es bemutatása óta több mint 21 ezer darab kelt el világszerte. Bár az első generációs változat aprócska lámpáival még spártaibb irányvonalat képviselt, a 2006-ban bemutatott második generáció már jobban illeszkedett a Mercedes-Benz haszonjármű kínálatába.

A harmadik generáció 0,33 cw légellenállási együtthatóval rendelkezik, melynek köszönhetően üzemanyag-felhasználása kisebb lehet az elődjénél. A tovább fejlesztett karosszéria merevség eredményeképpen a modell a 2017 végén életbelépő ECE-R 66.02 borulási szabványnak is megfelel majd.

Az új Tourismo az elődhöz hasonlóan a 12-14 méter hosszú változatokban készülhet, így lefedve az üzleti felhasználásra szánt szegmenst. Hajtásáról az OM 936 soros elrendezésű. 7.7 literes, hathengeres motor gondoskodik, mely 354  (260 kW), illetve 456 lóerő közötti tartomány található teljesítmény szinteken lesz elérhető.

A vezetéstámogató rendszerek között a továbbfejlesztett aktív vészfékezés (ABA 3) is megtalálható lesz, mely a jármű előtt hirtelen feltűnő akadály esetén állóra fékezi az autóbuszt, a sofőr beavatkozása nélkül. Ily módon a busszal akár az olyan terrorcselekmények kivitelezése is lehetetlenné válik, mint például a tavaly év végén Berlinben elkövetett terrortámadás.

Az utastérről egyelőre annyit tudni, hogy kétféle elrendezés és műszerfal közül választhatnak a megrendelők, a felhasznált kárpitok és színek tekintetében pedig nagy választék áll majd rendelkezésre. Az új Tourismo bemutatójára az idei kotrijki buszkiállításon kerül sor, októberben, de addig még biztosan hallhatunk róla a Mercedes-Benz háza táján.