A Neoplan a patinás múlttal rendelkező német gyártók közé tartozik, azonban nem sokszor hallat magáról a nemzetközi médiában. A stuttgarti székhelyű vállalatot 16 évvel ezelőtt felvásárolta a szintén német MAN Bus&Truck és drasztikusan átalakította a típuskínálatot. Valamennyi Neoplan jelenleg Törökországban készül, ahogy a Tourliner turistabusz is, melyet nemrég dizájn díjjal tüntettek ki.

P_Bus_IOT_Tourliner_2016-01

Az IF Dizájn Díjat 1953-óta adják át a nemzetközileg elismert termékek számára. A verseny iránt mutatkozó érdeklődést jól tükrözi, hogy a több kategóriában is kiosztható díjra idén összesen 5575 nevezés érkezett 59 kilenc országból. A zsűri végül a Neoplan Tourlinert találta a legjobbnak az autó/jármű/bicikli kategóriában. A bíráló bizottságban 58 dizájn szakértő foglalt helyet 19 különböző országból.

A megújult Neoplan Tourliner tavaly mutatkozott be a nagyközönségnek a hannoveri IAA haszonjármű kiállításon. Az elsőosztályú komforttal rendelkező autóbusz lendületes, egyedi dizájnnal rendelkezik. A zsűri külön kiemelte, hogy a nappali LED-világítással rendelkező lámpatestei egyenesen a sportautókat idézik. A ítélkező bizottság emellett dicsérte, hogy a formatervezők szakítottak a konvenciókkal és egy karakteres megjelenést hoztak létre a Tourlinernek.

A Tourliner tervezői lényegében a korábbi változatot frissítették fel, viszont valóban rendkívül ügyes módon, hiszen a hasábtest formát teljesen eldobták és egy lekerített élekkel rendelkező, harmonikus és sportos turistabuszt hoztak létre.