Április elsejétől megszűnik a Lux Express Budapest-Krakkó-Varsó viszonylata. Ennek fele sem tréfa, az észt cég ugyanis mindezt saját Facebook oldalán tette közzé. Az emelt szolgáltatásokat nyújtó magántársaság teljes egészében kivonul Közép-Európából, így a budapestivel együtt megszűnik a Varsóból induló bécsi, brnói, pozsonyi és prágai járatuk is. A lengyel fővárosból a Baltikumba induló járatok viszont maradnak.

A hír kiverte a biztosítékot a Facebook-népénél, ugyanis több lengyel nem érti a döntés hátterét. Van olyan felhasználó, aki szerint a Budapest-Krakkó útvonal mindig tele volt, de ennek hatására úgy döntött, hogy a konkurens társaságnál vásárol inkább buszjegyet. Akad olyan külföldön dolgozó utas is, aki ezért lemondta lengyelországi hazatérését, mert nem lesz pénze drágább közlekedési módot igénybe venni.

Azok az utasok, akik már vásároltak jegyet az április elseje utáni időszakra, visszakapják a jegy árát. A cég arról tájékoztatta az utasokat, hogy ezzel kapcsolatban a Lux Express ügyfélszolgálata minden érintett ügyfelet meg fog keresni a napokban.

A kivonulás okaival kapcsolatban próbáltuk keresni a céget, azonban egyelőre nem kaptunk választ. Annyit biztosan tudni lehet, hogy az észt társaság az eddig elért piaci eredményeket elemezve szánta el magát erre a döntésre. A Lux Express a jövőben inkább a Baltikumra szeretne fókuszálni.

A Varsó-Krakkó-Budapest viszonylat 2015 nyarán indult. Tavaly mi is kipróbáltuk az ingyenes forró italokat, wifit, film- és sorozatnézési lehetőségeket kínáló társaság autóbuszait a Krakkó-Budapest útvonalon.  A lengyel fővárost, valamint Krakkót busszal felkeresni kívánó magyar utasok ugyanakkor nem maradnak alternatíva nélkül, mivel a PolskiBus továbbra is szállít utasokat ezen a vonalon, emellett a Volánbusz is indít járatokat Krakkóba.