Még a nyáron adtunk hírt arról, hogy új buszjárat indul Varsó és Budapest között az észt Lux Express társaságnak köszönhetően. Még fél év sem telt el és újabb magántársaság jelentette be, hogy belép a magyar piacra. A lengyel PolskiBus – melyről korábban megjövendöltük, hogy hamarosan feltűnik a hazai utakon – néhány napja mindkét irányban, naponta két járatot közlekedtet Lengyelország és Magyarország között. Bár minderről szinte alig lehetett idehaza hallani a magyar sajtóban, a ma este Varsóból Budapestre induló járatra például minden jegy elkelt.

Igaz, a budapesti járat nem minősül új viszonylatnak a társaság történetében, mivel a PolskiBus a Varsóból – Radom és Kielce érintésével – Krakkóba közlekedő járatát hosszabbította meg. Egy viszonylatra 70 zlotyért, vagyis átszámítva nagyjából ötezer forintért válhatunk jegyet. Egy retúr jegyért pedig megközelítőleg 131 zlotyt, tehát közel 10 ezer forintot kérnek. A jegyvásárlás legkényelmesebb módja az internet lehet, a társaság honlapján ugyanis mindössze néhány lépésében vehetjük meg a jegyeket.

A PolskiBus néhány éves Van Hool és ADL Plaxton típusú buszokat közlekedtet a hazánkat Lengyelországgal összekötő járaton. A buszokon wifi, WC és bőrülések teszik komfortossá a több órás utazást. A társaság Közép-Európában elsőként mozgássérült liftekkel is ellátta autóbuszait, ennek köszönhetően kerekesszékekkel utazók számára is van lehetőség az utazásra a PolskiBus fedélzetén.

Varsóból a Metro Wilanowska megállóból minden nap reggel nyolckor és este háromnegyed hatkor indulnak autóbuszok a dél-budai Etele térre. A teljes út bő 12 órát vesz igénybe, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a síszezonban a Krakkó környéki utak telítettsége miatt, egy órával megnőhet a menetidő.

A 2011 óta működő magáncég több mint 14 millió utast szállított Európában. A jelentős utasforgalmat bonyolító társaság jelenleg nyolc európai nagyvárosba Pozsonyba, Prágába, Bécsbe, Tallinnba, Vilniusba, Rigába, Berlinbe és Budapestre közlekedtet járatokat.