Nekünk magyaroknak a külföldi fapados autóbusz-társaságok közül leginkább a Student Agency lehet ismerős, mely napi rendszerességgel közlekedtet járatokat Pozsony érintésével Prága és Budapest között. A cseh társaság olyannyira versenyképes áron kínál jegyeket Csehország fővárosába, hogy még mindig nem engedik a népligeti Volán-buszpályaudvar közelébe, ezért azoknak a Népliget sarkánál egy kocsma mellett, az éjszakai buszok megállójában kell felvenniük az utasokat. Most úgy tűnik, hogy a jövőben a Lux Express buszai is csak itt álldogálhatnak majd.
Még szokni kell
A fapados társaság háromtengelyes, Scania Irizar i6-os autóbuszokkal indítja el augusztus elsején a Varsó-Budapest járatot. A járművek – a hazai viszonylathoz képest – elképesztő luxust kínálnak az utasoknak. Ez azt jelenti, hogy a fedélzeten utazók olyan extra szolgáltatásokat élvezhetnek, melyek még egyes, Magyarországról induló nemzetközi buszjáratokon ismeretlennek számítanak. Ilyen például az utastér kialakítása, melyet a hosszútávú utazásokra tervezett, széles fejtámlákkal ellátott dönthető és oldalra húzható ülésekkel szereltek fel.

Iroda és mozi a fedélzeten
Az ülések háttámlájába tableteket építettek be, melyeken játszhatnak, zenét hallgathatnak, internetezhetnek, de még akár filmeket is nézhetnek az utasok. Emellett arra is lehetőség van, hogy saját kütyünket hálózatra csatlakoztatva használjuk, köszönhetően az üléspároknál elhelyezett 220 Voltos csatlakozóknak. Az autóbuszok fedélzetén ingyen wifi is igénybe vehető, emellett a társaság az utazás ideje alatt díjmentesen szolgál fel forró italokat az utasok számára. Az ingyenes szolgáltatások azonban itt még nem érnek véget, hiszen ha a szükség úgy hozza, akkor még ásványvizet is térítésmentesen kérhetünk a stewardessektől.

Új buszjárat indul Varsó és Budapest között 2 Takaró és kispárna

Érdekesség, hogy például a szintén fapados, cseh Student Agency-vel szemben a Lux Express 1.50 Euróért, vagyis közel 500 Forintért kínálja a fedélzeti szórakoztató eszközökhöz csatlakoztatható fülhallgatókat. Ebben mondjuk van ráció, hiszen környezetbarát megoldás, ha az utasok inkább a sajátjukat használják. A fedélzeten utazók ugyanakkor takarót, vagy kispárnát is vásárolhatnak a buszokon. Az utazás ideje alatt egy valóban működő WC áll rendelkezésre, nem kell tehát arra várni, hogy a jármű mikor áll meg egy benzinkútnál.


Naponta egy busz
A Lux Express Varsót és Budapestet összekötő járata a lengyel fővárosból a Marymont metrómegállótól indul és Krakkó érintésével egészen a Népligetig közlekedik. A két városból naponta egy járatra foglalhatnak jegyet az utasok a Lux Express weboldalán. A társaság által közölt menetidő 10 óra 55 perc, ami egyéb iránt kicsivel jobb a varsói expressznél, mely 11 óra 10 perc alatt teszi meg az utat. Hogy ez a valóságban mennyi lesz, az a jövő zenéje, a cég által kínált ár viszont versenyképes, hiszen Budapest-Varsó jelenleg 36 Euróért, vagyis közel 11 ezer Forintért járható meg oda-vissza.

A Lux Express egy észt magántársaság, melynek elődjét, a MootorReisi AS-szt 1993-ban alapították. A cég akkor Észtország, Lettország, Litvánia és Németország között közlekedtetett járatokat. Az új buszjárattal kapcsolatban várjuk a visszajelzéseket, ezért kérjük olvasóinkat, hogy ha kipróbálják a Lux Express-t, akkor osszák meg velünk tapasztalataikat!