A thaiföldi mobil szórakozóhelyeket egyszerűen “shing-shub tours” buszoknak hívják. Jelentsen ez bármit is, de a lényeg, hogy ezek a járműcsodák egyszerű buli és karaokebuszként funkcionálnak. A túltolt csicsa persze fontos részleteket is rejt. Van bennük nagy bőrkanapé, síkképcsöves TV, látványos világítás, bár, fürdőszoba és fejlett hangrendszer.

A szivárvány minden árnyalatában pompázó buszok között akadnak olyanok is, amelyeket egymillió baht (20 ezer euró) értékű hang- és fényrendszerrel szereltek fel. A thai bulibuszipart már sok súlyos baleset sújtotta, amelyek főként heves esőzések során következtek be. Ezért az utóbbi időben több új, modern busz vásároltak az üzemeltetők. Az emeletes, Scania-alvázas buszok a hagyományos thai buli- és karaokebuszok korszerűbb és biztonságosabb változatának tekinthetők.

Thai bulibusz (4)

Az ügyfelek bármilyen alkalmakra bérelhetik ezeket a járműveket, csak le kell tenniük az asztalra a megfelelő összeget. A bérlők között éppúgy lehetnek tizenéves fiatalok, mint idősebbek, akik inkább népzenére és hagyományos ünneplésre veszik igénybe az autóbuszokat. A partibuszokat ugyanakkor magáncégek és állami intézmények is kibérlik.

Thaiföldön a buszüzemeltetők egyre professzionálisabban állnak hozzá vállalkozásuk működtetéséhez. Habár a vételár még mindig az egyik legfontosabb szempont, egyre nagyobb szerepet kap a teljes birtoklási költség is.