A Guangtong Bus olyan autóbuszt készített, mely inkább hasonlít villamosra, mint buszra. Persze mindez nem a véletlen műve, a kínai gyártó szándékosan keverte össze a szezont a fazonnal. Az ötletet az USÁ-ban, a főként San Franciscóban közlekedő autóbuszok adták. Ezek ugyanis megszólalásig hasonlítanak az amerikai metropoliszban futó villamosokra.

A Guangtong Dang-Dang GTQ612BEVB típusú autóbusznak ugyanakkor mégiscsak van némi köze a villamoshoz a formáján kívül, ugyanis elektromos hajtáslánccal látták el. A lítium-ionos akkumulátor csomagnak köszönhetően a jármű 150 kilométeres hatótávval rendelkezik. A háromrészes szélvédővel rendelkező busz 12 méter hosszú, utasterében ugyanakkor az átlagosnál több, 46 ülőhely és csak 24 állóhely található. Az autóbusz sebességét a biztonság érdekében 69 km/órában szabályozták le.

bus-forbes-2a

Kínában nagy kereslet mutatkozik az elektromos buszokra. Míg tavaly 10 ezer teljesen elektromos, városi autóbusz volt forgalomba, addig idén ez a szám elérheti a 20 ezret. Elemzők 2017 végére azzal számolnak, hogy ez megduplázódik, vagyis legalább 40 ezer teljesen elektromos busz közlekedhet majd menetrendszerűen.