A közelmúltban történt trolibusz beszerzéseknek köszönhetően a BKV 30 darab Ikarus 280.94 (GVM) típusú busztól válhat meg, mert azok feleslegessé váltak. A fővárosi közlekedési vállalat 20, trolibuszokat üzemeltető közlekedési társaságot keresett meg Európában levélben, hogy felajánlja megvételre a magyar gyártmányokat.

A megkeresésre az ukrán Bila Tserkva városa jelezte vételi szándékát, azt azonban pontosan nem árulta el a BKV, hogy mennyit vásárolnak meg a fent említett mennyiségből. Az egyeztetéseket és az előkészítő munkálatokat követően, az első négy Ikarus tegnap vontatva hagyta el a Pongrácz úti telephelyet. A buszok felújításával foglalkozó Lanta Consulting Kft.-nél trélerre rakták őket és a járművek elindultak új hazájuk felé.

Az Ikarus  280.94 -es trolibuszokból 1987 és 1989 között 84 darab érkezett a BKV-hoz. Ezekből az év végéig ugyanakkor már csak 50 darab volt a közlekedési társaság állományában. A közel 200 ezer fős ukrán város troliflottájának rövidtávú megújítására vásárolt a BKV eladó Ikarusaiból.