A kezdeményezés atyja, Balatoni Zoltán arra kéri a kamionosokat, hogy holnap mindenki álljon félre és legalább egy percen keresztül nyomja a dudát, pontban 12 órakor. A felhívásban résztvevők ily módon tiszteleghetnek a lengyel kamionsofőr előtt, emellett kifejezhetik részvétüket a berlini merényletben elhunytak családtagjai és hozzátartozói számára. A felhívás már nemcsak magyar nyelven, hanem németül is terjed a Facebookon.

Mint ismeretes, hétfőn egy terrorista ellopott egy lengyel kamiont, a benne ülő sofőrt pedig megölte. A még szabadlábon lévő merénylő a 40 tonnás teherautóval hajtott az egyik karácsonyi vásárba Berlinben. Az eset példátlan összefogást váltott ki.

Annak a lengyel cégnek a Facebook oldalán, amelynél alkalmazásban volt a kamionsofőr, több ezer részvétnyilvánító hozzászólás jelent meg az elmúlt napokban. Nagyon sok lengyel és német fejezte ki részvétét az egyik friss poszt alatt. Emellett rengeteg magyar kamionos lengyel-magyar zászlót ábrázoló képre cserélte profilképét, így fejet hajtva az elhunyt sofőr előtt. A szolidaritás mértékét jól tükrözi, hogy a lengyel kamionosról megemlékező King of the Road posztunkat több mint félezren osztották meg egy nap alatt.

A lengyel kamionsofőr megpróbálta félrerántani a kormányt.

A lengyel kamionsofőr megpróbálta félrerántani a kormányt.

A 37 évesen elhunyt Lukasz Urbant már-már hősként tisztelik. Egy német lap szerint a férfi még élt akkor, amikor a terrorista a lopott kamionnal az emberek közé hajtott. A Bild a legfrissebb boncolási adatokra hivatkozik, eszerint Lukaszt a merénylő többször megszúrta, majd miután megállt a teherautó, a terrorista egyetlen lövéssel megölte őt. A nyomozók arra következtettek, hogy a lengyel férfi próbálta elrántani a kormányt, hogy életeket mentsen.

A lengyel kamionsofőr nem úgy tervezte, hogy hétfő este Berlinben marad. Olaszországból szállított 25 tonnás rakományát – acélszerkezet elemeket – már napközben ki akarta rakodni a berlini célállomáson, hogy estére hazaérjen családjához Lengyelországba, de későn érkezett és csak keddre kapott időpontot. Utoljára hétfőn 15 órakor adott életjelet magáról, amikor a feleségével beszélt telefonon. Hitvese éppen elfoglalt volt, ezért abban állapodtak meg, hogy majd 16 órakor folytatják a beszélgetést, de akkor már nem lehetett elérni a kamionsofőrt. A támadásban a sofőrrel együtt 12 ember halt meg, 45-en megsebesültek, 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak.

Gyakran találkozni ezzel a képpel a közösségi oldalakon, melyet a lengyel kamionsofőr emlékére készítettek.

Gyakran találkozni ezzel a képpel a közösségi oldalakon, melyet a lengyel kamionsofőr emlékére készítettek.

A Belügyminisztérium tegnap arra kérte a teherfuvarozókat, hogy fokozottan figyeljenek járműveikre, az áruszállítás során ne hagyják azokat őrizetlenül vagy lezáratlanul. Emellett kérték, hogy kiemelt figyelemmel kísérjék azokat a jelzéseket, amelyek arra utalnak, hogy bármely okból megszakad a kapcsolat a jármű vezetőjével vagy a távfelügyelt járművel.