A Ford kétféle, Black Edition, valamint Sport kivitellel bővíti a Transit Custom kínálatát. Előbbi az élénk kontrasztokkal, az eltérő fényezésű tetővel és a 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal, utóbbi pedig széles karosszériaválasztékával lehet vonzó a jövendőbeli ügyfelek számára. Mindkettőt a helyszínen nézhettük meg Kölnben.

A 2017 tavaszától kapható Black Edition új, exkluzív látványelemekről ismerhető fel. Ebből a változatból ugyanakkor csak 1000 darab kerül forgalomba Európában. Mindegyik rövid tengelytávolságú és standard tetőmagasságú, dobozos áruszállító kivitelben készül. A furgon alapját a 290 Trend sorozat képezi a vadonatúj, 170 lóerős, 2,0 literes Ford EcoBlue dízelmotorral és hatfokozatú manuális sebességváltóval, valamint a Sport változatok továbbfejlesztett futómű-beállításaival.

DSCN8631

A jellegzetes, kétsávos motorházfényezéssel díszített Sport kivitel ezentúl dobozos áruszállító, kombi vagy dupla kabinos változatban is rendelhető lesz. Emellett kétféle, hosszú és rövid tengelytávval is rendelkezésre áll.  Az autó merész megjelenését új, 17 colos könnyűfém keréktárcsák egészítik ki kéttónusú ezüst-fekete fényezéssel (opcióként ezüstszínű 18 colos könnyűfém keréktárcsák is rendelhetők), és persze ne feledkezzünk meg a motorháztetőt díszítő jellegzetes kettős sávról sem.

DSCN8632

A sportos stílus az utastérben is tetten érhető: a részleges bőrkárpitozásban ízlésesen keveredik a Pewter üléskárpit tónusa a faszénfekete bőrrel borított üléspárnázat eleganciájával. A standard hajtáslánc a hatfokozatú manuális sebességváltóval összekapcsolt 170 lóerős Ford EcoBlue dízelmotor, de a vásárlók négy Sport kivitelhez az új hatfokozatú SelectShift automata sebességváltót is kérhetnek.

DSCN8615

Az alapmodellel összehasonlítva a Sport kivitelnél hatékonyabb az oldaldőlés-szabályozás, ami a merevebb első keresztstabilizátornak és egy hátsó keresztstabilizátor beépítésének köszönhető. A dobozos áruszállító változatok hátsó rugói lágyabbak, az egyedi lengéscsillapító-beállítás – és különösen a hátsó csillapítás finomhangolása – révén pedig érezhetően jobb a gördülési kényelem és az irányíthatóság. A kombi és a dupla kabinos kivitelek ettől eltérő rugó- és lengéscsillapító-beállítást kaptak, aminek révén javult az autók kezelhetősége és a hátul ülők komfortérzete.

DSCN8619

Mindegyik Sport modell a 290-es Transit Custom kivitelre épül, amelynek menetdinamikáját magasabb szintre emeli az egyedi futómű-beállítás, ami jobb kormányreakciókat és rugózást, valamint agilisabb menettulajdonságokat eredményez. A kibővített Transit Custom Sport sorozat már megrendelhető, és az első autókat 2017 tavaszán vehetik át a vásárlók.

A sportos Transit modellek népszerűsége azóta töretlen, hogy a cég 2007-ben elkészítette az eredeti Sport Van változatot. A 2016-os év első 10 hónapjában a jelenlegi Transit Custom Sport kivitelből 1800 darab kelt el, vagyis az értékesítés 47 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.