A Toyota új kishaszonjárműve igazából nem a Toyota új kishaszonjárműve, hanem a PSA-konszerné. A Proace nem más, mint a Peugeot Expert és a Citroën Jumpy harmadik ikertestvére, Toyota-logóval az orrán. A kocsi Franciaországban, a Sevel Nord nevű üzemben készül – mint ezt korábban, a piaci bevezetés előtt egy gyárlátogatáson saját szememmel is láthattam. Egyébként a kifutott Proace modellel ugyanez volt a helyzet, a 2013 óta készülő modell az előző francia furgon-generáció toyotásított változata volt. Úgy néz ki, ez a három év volt a vizsgaidőszak a PSA számára a Toyotánál, és, mivel az együttműködés folytatódik, nyilván jól is vizsgáztak.

Nem japán, hát nem japán, sebaj. A francia kis furgonok hagyományosan jó ár-érték aránnyal bírnak, műszakilag is tartósak, robusztusak, a Toyotának cseppet sem válik szégyenére, ha rábiggyeszti az emblémáját egy ilyenre. Még a legegyszerűbb, legkisebb, leggyengébb, a legfapadosabbnál eggyel azért jobb, klímás változat esetében sem, mint ez az NSH-477.

Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 1
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 2

Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal

Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 38
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 39
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 40
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 41
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 42
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 43
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 44
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 45
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 46
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 47
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 48
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 49
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 50
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 51
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 52
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 53
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 54
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 55
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 56
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 57
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 58
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 59
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 60
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 61
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 62
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 63
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 64
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 65
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 66
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 67
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 68
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 69
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 70
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 71
Kanapészállítós teszt az új Toyota Proace furgonnal 72
Fotó megosztása:

Dizájn

Szemből a mai Toyoták csíkba rendezett fényszórója-hűtőrácsa egész jól passzol a Jumpy és Expert arca helyére. Oldalról, hátulról nézve nem sokat mutat a forma, de ez érthető: egy fehér furgonnak mindenekfelett gazdaságosnak kell lennie, nem annyira szépnek. A hátsó kerék feletti sárvédő-domborításról el lehet vitatkozni, hogy jó-e, vagy jobb lenne, ha nem lenne – másról nemigen.

Még ez az alapáras, fekete lökhárítós, lemezfelnis olcsó változat is pofás, friss, korszerű furgon lett, a fényszóróba integrált menetjelzőkkel kellemesen agresszív látványt nyújt a többi autó visszapillantójában. Igazán szép munka: semmi különös, de azért látszik rajta, hogy új. Na, erről ennyit, másszunk fel a vezetőfülkébe!

A Toyota-egyanpofát egész jól sikerült ráhúzni a PSA-furgonra

A Toyota-egyenpofát egész jól sikerült ráhúzni a PSA-furgonra

Fülke

Mert bizony mászni kell, a kormányt fogva, átgondoltan bal lábbal indítva célszerű behúzódzkodni a széles, kényelmes, magasságában nem állítható, de dönthető ülőlapos székre. Az ergonómia nem a legjobb, az ülést nem lehet eléggé hátratolni, a pedálok nagyon közel vannak, feszített lábfejjel kell vezetni – de van segítség: hosszú utakon jól jön a Proace-nél alapáras tempomat. A kormány le-fel, ki-be állítható, hosszú úton legjobb teljesen betolni és leengedni, ilyenkor kamionos stílusban, a kormány alját fogva kényelmesen telnek a kilométerek.

A túloldali kettős ülés inkább másfél személyes, a középső szükséghelyen viszont egy nagyon jópofa dolgot, egy lehajtható kis munkaasztalt találtam, amin egy forgatható felírótábla segít adminisztrálni. Belenyomva a figyelmeztető piktogram: vezetés közben ne jegyzeteljünk! Cuki.

Jópofa a kifordítható, gumis felírótábla

Jópofa a kifordítható, gumis felírótábla

A kormány mögött szép és jól áttekinthető négyórás műszeregységet találunk, logikus működésű fedélzeti számítógéppel és kismenüvel. A középkonzolra szépen elkülönítve került a Bluetooth-kihangosítós fejegység, a klímakonzol és a vezetéstámogatók, egyéb funkciók gombsora. Könnyű megtanulni is, használni is az autót, szerencsére se nem japános, se nem franciás, hanem kifejezetten németes logika uralkodik a műszerfalon.

A hatalmas ajtózsebek mellett nem nagy baj, hogy a kesztyűtartó elég kicsi, pláne, hogy a kíváncsi szemek elől rejtendő cuccokat be lehet tenni az utasülés alatti hatalmas üres helyre. Mondjuk nyilván a tolvaj is itt keresi majd először a laptopot, navigációt, de hát ilyesmit nem is jó sokáig magára hagyni egy autóban.

A műszerfal is teljesen Peugeot, az emblémát leszámítva

A műszerfal is teljesen Peugeot, az emblémát leszámítva

Sík padló, elegendő számú rögzítőfül a spanifernek

Sík padló, elegendő számú rögzítőfül a spanifernek

Doboz

Az alapkivitelű Proace hátsó ajtajai 180 fokban nyithatók, az egyetlen tolóajtó 74,5 centis rakodónyílást tár fel. A padló masszív rétegelt lap, az oldalfalak érzékenyebb pontjait farostlemez borítás védi. A raktérvilágítás hatásos, rögzítőkampóból is van elég – bár a lehajtva a padlósíkba simuló gyűrűk felállítva kicsit jobban is kiállhatnának a padlósíkból. Könnyen, gyorsan lehet pakolni a kocsit, csak arra kell vigyázni, hogy a nyitott ajtók reteszelése gyenge, a hátsókat simán befújja a szél, az oldalsó és megindul egész kis ütésre, lökésre.

A kis furgon nagy trükkje, hogy az utasülés alá egy lemezfedél felnyitása után be lehet tolni a túl hosszú cuccok végét, így akár 3,31 méter hosszú, keskeny de nyúlánk dolgokat is be tudunk pakolni. A raktérajtók az alapáras központi zárra vannak kötve, a legolcsóbbnál már eggyel drágább verziónál is ezek az utasfülkétől külön, saját gombbal nyithatók.

 

Nyilván a tolvaj is itt keresi először a laptoptáskát, GPS-t, de azért jó, hogy van egy kis szem elöl rejtett zug az utasülés alatt

Nyilván a tolvaj is itt keresi először a laptoptáskát, GPS-t, de azért jó, hogy van egy kis szem elöl rejtett zug az utasülés alatt

Igazából 2,5 személyes a Proace

Igazából 2,5 személyes a Proace

Technika

A tesztautóban a Proace-hez kapható leggyengébb motor volt, a 95 lóerőre beállított 1.6 HDI, amihez ötfokozatú váltó kapcsolódik. Stop-start rendszer nincs ebben a kivitelben, a motor AdBlue-adalékkal, vagyis SCR-katalizátorral teljesíti az Euro 6-ot.

Az EMP2-padlólemezre épülő kocsi technikájában semmi különleges nincs a PSA kisebb személyautóihoz képest, csak a hátsó futómű érdemel külön említést. Ez ugyanis a hagyományos merev hátsótengelyes kisteher-híd vagy csatolt hosszlengőkar helyett teljesen független, hosszanti bekötésű háromszög-lengőkarral, csavarrugóval.

A komfortos futómű mellett a Proace kiváló biztonsággal is büszkélkedhet. Legalábbis valószínűleg. A személyautó-kivitelt törte ugyanis össze ötcsillagos eredménnyel az NCAP – de valószínűleg a dobozos változat is megvédi utasait, ha baj van.

Egyszerű, de meglepően jól szól a rádió a bódéban

Egyszerű, de meglepően jól szól a rádió a bódéban

Tapasztalatok bútorszállítással

A Proace-szel bőven ezer kilométer feletti távot gurultam le összesen, régóta várt már a Rácz-féle szociális hálóban némi ide-odafuvarozni való bútor itt-ott az országban egy dobozos teszt-teherautóra. Volt egy napom, amikor Fejér megyéből Mosonmagyaróvárra és vissza, és egy másik, amikor Debrecenbe és vissza kellett elautóznom. Nem fáradtam el, nem törtem össze, kifejezetten jól éreztem magam a kocsiban a sok jövés-menésben.

Adatlap

Toyota Proace 1.6D-4D 95 LE Active

Motor, váltó 1560 cm3 dízel, SCR kat., nincs stop-start, 5 f. man.
Teljesítmény 70 kW (95 LE)
Nyomaték 210 Nm
Gyorsulás (0-100 km/h) 15,5 s
Végsebesség 145 km/h
Fogyasztás (vegyes, teszt) kb. 7,2 l/100 km
Listaár: 4 975 000 Ft (nettó)

Egyrészt ugye az igényes hátsó futóművel nem ráz, hanem üresen és terhelve is parádésan finoman rugózik, valamint nagyon jól fekszi az utat a Proace. Az egyszerű félautomata klíma (alapmodellnél eggyel feljebb már széria) jobban, stabilabban és csendesebben dolgozik, mint sok többzónás automata szerkezet a személyautós világból. Az utastér csendes, nem zörög semmi, a fix fallal-üveggel szeparált raktér nem visszhangzik menet közben.

A tempomat komfortja is jól jött, a rádió ügyesen kezelte a telefonomat is, és meglepően jól szólt, megint csak bizonyos olcsóbb személyautókat megszégyenítő minőség jött a négy hangszóróból. Viszont a sok-sok kilométer alatt csak kijött, mi is az alapmotoros, alapváltós Proace gyenge pontja.

Az ötödik fokozat nagyon rövid. Már 120-nál 3000-et forog a dízelmotor; mivel rá is értem, sokat is kellett mennem, nem akartam az egekbe lőni a fogyasztást a sok autópályázással, a tempomatot végig 120-ra állítottam. Az utolsó tankolásnál a számítógép mégis 6,7 literes átlagot mutatott; ez azért nem kevés. Főként, mivel a korábbi Expert-Jumpy párossal van egy emlékem 6,8 literes fogyasztásról, még 2007-ből. Az egy személyszállító Tepee volt, kétliteres HDI-vel, azzal is sztrádán mentem főleg, de egyrészt végig legalább 130-cal, másrészt ugye benne volt a sok ülés és a család oda-vissza, tuti nem nyomott kevesebbet, mint ez az új a kanapéval meg a többi vicikvacakkal, amit szállítgattam. Így aztán egészen leesett az állam, amikor számológéppel is ellenőriztem a fogyasztást: 7,5 liter volt a valóság!

Más is észrevette, mennyire elszállt a dízelek fogyasztása?

Ez hát az Euro 6 ára: tíz év elteltével az új generációs furgonban kisebb tömeg mellett, kisebb, de azonos teljesítményű motorral legalább egy, de inkább másfél literes túlfogyasztás kell ahhoz, hogy ne legyen olyan sok a NOx meg a korom. Hasonló tapasztalataink vannak a személyautókkal is, a tíz éve vígan hat alatt evő Passat ma a nemcsalós szoftverrel úgy bekapja a hét és felet, mint a huzat. A CO2 ezek szerint ennyivel kisebb probléma, mint a többi égéstermék? Érdekes; ígérjük, a végére járunk ennek a dolognak!

Hát ez kevés, az ötödik pályán nagyon rövid a motornak

Hát ez kevés, az ötödik pályán nagyon rövid a motornak

Kinek ajánljuk?

Ezt a kivitelt a sztrádán a fogyasztást durván megnyomó ötös váltóval értelemszerűen elsősorban városi használatra javasoljuk; 100 alatt autózva azért jóval kevesebbet eszik a kocsi. A Proace klímával nettó 4,975 millió forintról indul (Active kivitel), ami a konkurensek mellett is gyanúsan jó árnak tűnik. (A “gyanúsan jó”-ság oka alighanem az, hogy a Toyota japán márka, így nem jellemző rá az európai márkáknál szokásos brutális kedvezményezés – nemigen tévedünk, ha azt mondjuk, a többi modell árából, kivéve az akciós Peugeot-t, nyugodtan le lehet vonni egymilliót. De még így is jó az ár!)

90-100 lovas, klímás, rövid fehér furgonok alapárai  Nettó listaár, forint (forrás: márkaoldalak)
VW Transporter 6 407 000
Opel Vivaro Van 95LE 6 386 614
Renault Trafic PAck Comfort DCi 95 5 900 000
Toyota Proace Active 1.6D-4D 95 4 975 000
Ford Transit Custom Trend 105LE 6 555 000
Citroën Jumpy 4 575 000 (akciós)

A 115 lóerős, hatos váltós, stop-startos, alighanem sokkal takarékosabb BlueHDI azonos felszereltség mellett 700 ezer forinttal (nettó) többe kerül. Ez a különbség a valószínűsíthető egy-másfél literes fogyasztáscsökkenéssel kb. 25 ezer kilométeren vissza is jön, ha jól számolom. Szóval a végső verdikt: jó kis furgon a Proace, őszintén ajánlom minden vállalkozásnak, aki ilyen jellegű kocsit keres, de még jobb lenne kicsit drágábban, erősebb és főleg takarékosabb motor-váltó kombóval.

Hány pontot ér a fehér dobozos Toyota? Értékeld!
átlag
6.73
szavazat
164
Hány pontot ér a fehér dobozos Toyota? Értékeld!