VisionX névre keresztelte a Bosch azt a koncepció teherautót, mely a legújabb trendeknek megfelelően automatizálja a vezetést. A jármű lényegében egy guruló okos eszköz, ugyanis mind a lerakodást, mind pedig a vezetést képes önállóan megoldani.

Működtetéséhez természetesen szükség van internetkapcsolatra, a teherautó ugyanis a Bosch IoT Cloud felhőalapú rendszerén keresztül számtalan információt hívhat le. Így például valós időben értesülhet a szállítási paraméterek változásáról, a forgalmi helyzetről, valamint az időjárási körülményekről.

A koncepciójármű háromféle üzemmódban üzemeltethető. Képes összekapcsolt teherautóként működni, ennek megfelelően konvojban is tud haladni emberi irányítás nélkül, emellett teljesen automata, vagy emberi irányítással is lehet vele közlekedni. Sőt, mindezek kombinációjára is lehetőség van, hiszen például konvojban történő haladáskor azt is meg lehet adni, hogy melyik kijáratnál hagyja el az autópályát, emberi, vagy teljesen automata irányításra kapcsolva.

A VisionX még nem egy leendő saját gyártású teherautó előfutára, ettől függetlenül elképzelhető, hogy egyszer a Bosch is komplett teherautókat fog gyártani. Egyelőre a cég főként a kormányzási rendszerekben, biztonsági asszisztensekben, valamint az automatizált vezetéshez szükséges fejlesztésekben érdekelt. A cégcsoport egyik legfontosabb fejlesztése továbbá a haszonjárművek hálózatba kapcsolt szabályzóegysége. A hardvere modul értékesítését várhatóan a Bosch megduplázza 2017-ben. A német cég szállítja ugyanis a Daimler számára a teherautók haszonjárműves adatközpontjait.