Jövő márciusban forgalomba állhat az első felújított metrószerelvény a 3-as vonalon, a Metrowagonmash által szállított prototípus jármű a napokban kezdi meg a próbafutásokat.

Befejeződtek a szükséges tesztek, így a szerelvény az alagútban is megkezdheti a próbafutásokat. A tartampróbát üzemidőn kívül végzik majd, így az nem befolyásolja a metró utasforgalmi üzemét.

A BKV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által felügyelt tesztsorozaton 15 ezer kilométert kell a szerelvénynek lefutnia hibamentesen, ezt követően kaphatja meg a típusengedélyt és indulhat meg a sorozatgyártás. Az orosz partner vállalása szerint a jármű jövő januárban szerezheti meg a típusengedélyt.

Download (1)

A következő hónapokban állítólag két újabb szerelvény érkezik Budapestre, majd havi két újabb szerelvényt szállíthat le az orosz gyártó. A metrók eredeti gyártója, a Metrowagonmash újítja fel a 222 kocsit 219 millió euróért (67 milliárd forint), az utolsó szerelvény 2018 második felében érkezhet meg Budapestre.

Új, energia-visszatápláló meghajtórendszerrel szerelik fel a kocsikat, emiatt alacsonyabb lehet az üzemeltetési költség és az alagút sem fog felmelegedni, nem úgy mint az utasok, ugyanis klíma nem került a kocsikba – Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója szerint jelentős ez többletköltséggel járt volna.

via GIPHY