A belga nemzeti busztársaság, a De Lijin úgy döntött, hogy 2019-től csak környezetbarát buszokat állít forgalomba. A helyi és távolsági viszonylatokat üzemeltető cég ennek megfelelően a jövőben elektromos, hibrid, valamint üzemanyagcellás autóbuszokat fog vásárolni az adófizetők pénzéből.

A flamand kormány a klímaügyi alapba elkülönített pénzből tervezi majd finanszírozni a beszerzéseket. Első körben 220 autóbuszra írnak ki tendert a következő 1-2 évben. A tervek szerint a hibrid buszokat csak a városi közlekedésben alkalmazzák, míg az Euro 6-os motorral rendelkezőket folyamatosan átcsoportosítják a regionális vonalakra.

2019-ben pedig további 120 elektromos vagy hibrid busz beszerzésére kerül sor. Ezenfelül pedig alvállalkozók bevonásával tervezik növelni a környezetbarát buszok számát, így akár az is elképzelhető, hogy az évtized végére jelentős mértékben lecsökken a belga buszok károsanyag-kibocsátása.

A térségben a közlekedési vállalatok egyre inkább a zöld hajtásban látják a jövőt. Amszterdam például nemrég jelentette be, hogy tíz éven belül az összes autóbuszt nullemissziósra cseréli a holland fővárosban.