10 éven belül teljesen zöldre váltja tömegközlekedését a holland főváros. Az “Észak-Velencéjeként” is emlegetett, közel 800 ezer lakosú város ambiciózus tervvel állt elő: minden egyes autóbuszát zéró károsanyag-kibocsátásúra cseréli. A helyi szolgáltató, a GVB a jelenlegi dízel üzeműek helyett teljesen elektromos, vagy üzemanyag-cellást járművet vásárol a jövőben 2025-ig.A váltás nemcsak a buszokat, hanem a város kisebb folyóin közlekedő kompok is elektromos hajtásúak lesznek.

Első lépésként a helyi tömegközlekedési szolgáltató két éven belül mintegy 40 darab elektromos autóbuszt helyez forgalomba. Emellett a cég gondoskodni fog a null-emisszós buszokhoz szükséges infrastruktúra, legfőképp a töltési hálózat kiépítéséről is. Ennek megfelelően a GVB a buszmegállókba napelemes töltőket épít majd, illetve az autóbusz telephelyeket is felszerelik a szükséges berendezésekkel. A város vezetői a teljesen elektromos hajtású és a hidrogéncellás buszok forgalomba helyezésétől azt remélik, hogy jelentősen tisztul Amszterdam levegője.

A hollandok elkötelezettek a környezetbarát közlekedés iránt, erre jó példa az is, hogy az amszterdami repülőtértől már Tesla taxik is szállítják a városközpontba tartó utasokat. Az elektromos buszok drágábbak ugyan, mint a hagyományos dízelmotorral felszereltek, de hosszú távon mégis olcsóbbak, hiszen a gyártók szerint 10 év alatt 330 000 eurót takarítanak meg a üzemeltetők a dízelmotoros buszok használatához képest.