A start-up cégként működő Local Motors Berlinben akarja gyártani az Olli önvezető kisbuszt. Az amerikaiak erről nemrég írtak alá megállapodást a német fővárosban, ahol egy négyezer négyzetméteres csarnokot bérelnek ki a kisbuszok összeszerelésére.

A Local Motors első ízben egy 50 darabos szériát készít el, mely várhatóan 2017-ig a német fővárosban állna forgalomba. A cég társalapítója John Rogers szerint egy darab Olli a jövőben akár 10 óra alatt is elkészíthető lenne.

Az Olli 12 utas szállítására alkalmas, utasterében pedig egyáltalán nincs vezetőállás. De nem kell megijedni, mert a biztonságos közlekedés érdekében 30 szenzort, kamerákat, valamint radart is használ. Az elektromos hajtással készülő jármű “agyának” az IBM által fejlesztett Watson szuperszámítógép tekinthető, mely összegyűjti a beérkező adatokat és gondoskodik a busz megfelelő irányításáról.

Az intelligens technológiának köszönhetően az Olli már most alkalmas arra, hogy akár egy alkalmazással is irányítható legyen. Ennek megfelelően, ha az önvezető járművek engedélyt kapnának a közúti közlekedésre, akkor akár az is megtörténhet, hogy az utasok Uber-alkalmazással rendeljék meg. A járművet jelenleg Washingtonban tesztelik, de hamarosan feltűnhet Los Angelesben, illetve Miamiban is. A cég szerint ugyanakkor az USÁ-n kívül Koppenhágából és az ausztráliai Canberrából is mutatkozik érdeklődés az autóbuszra.