Úgy tűnik, most már szinte minden hónapra jut egy önvezető, kis befogadóképességű buszbemutató. Néhány napja Washingtonban rántották le a leplet egy önjáró üzemmódban közlekedő utasszállító járműről, mely kis jóindulattal nevezhető busznak, hiszen igazából úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt furgon.

Egyelőre nincs szavunk az ilyen tömegközlekedési eszközökre, de biztos vagyok benne, ha ilyenek Budapesten megjelennének, hamar kapnának egy frappáns becenevet. Az amerikaiak busza az Olli névre hallgat és hasonlóan a francia Navya-hoz, valamint  a holland  WEpod-hoz, ez a jármű is lényegben autonóm, azaz önjáró üzemmódban képes utasokat szállítani.

olli-electric-bus-5

Az Olli 12 utas szállítására alkalmas, utasterében pedig egyáltalán nincs vezetőállás. Az elektromos jármű 30 szenzort, kamerákat, valamint radart is használ a biztonságos közlekedés érdekében. A jármű “agyának” az IBM által fejlesztett Watson szuperszámítógép tekinthető, mely összegyűjti a beérkező adatokat és gondoskodik a busz megfelelő irányításáról.

Ahogy korábban utaltunk rá, ugyan az Olli nem az első önjáró autóbusz a világon, de több mint valószínű, hogy az első olyan autonóm busz, mely 3D-s nyomtatással készült. Az Ollit hamarosan élesben is tesztelni kezdik különféle egyetemeken. Ha a jármű beválik, akkor kezdődhet a sorozatgyártása, mely a 3D-s nyomtatással nagyjából 10-11 órát vehet igénybe darabonként.