Bár világunk még korántsem olyan, ahogyan azt például a Terminátor, vagy a Vissza jövőbe trilógia alkotói gondolták, mégis azt mondhatjuk, hogy küszöbön áll egy teljesen más technikai kultúra eljövetele, ami erőteljesen az automatizálás felé viszi az irányt. Elég, ha csak felidézzük a közelmúltban bemutatott önjáró kisbuszokat, vagy a félautomata városi buszt, valamint az önvezető nyergesvontatót.

Ebbe a sorba illeszkedik bele a CNH Industrial koncepció traktorja, mely akár egy sci-fi kelléke is lehetne. A Case IH névre keresztelt jármű legfontosabb tulajdonsága, hogy nem rendelkezik utaskabinnal, elején mindössze egy áramvonalas acélház kapott helyet. Az önvezető traktor akár egy tabletről is irányítható, így pontosan meghatározható, hogy hol és milyen mélyen szántson. A jármű kezelője pedig akár egy internetes hálózatra kötött számítógépen is nyomon követheti a traktor mozgását.

concept-autonomous-tractor-7

A Case IH számtalan külső kamerával és szenzorral van felszerelve annak érdekében, hogy ne okozzon balesetet. Az elé kerülő mozgó objektumok esetén például automatikusan megáll, így szolgálva a farmerek biztonságát. Egyetlen hibája lehet, hogy ebben a formában nem igazán van esélye arra, hogy közúton közeledhessen, márpedig gyakran előfordul, hogy a traktoroknak kisebb-nagyobb távot normál úton kell megtenniük.