Már javában készül a hannoveri IAA haszonjármű kiállításra, ahol számtalan új modellváltozat, vagy modell premierje kerül sor az európai gyártóknak köszönhetően. Ebben cikkben szereplő fotók az új elektromos Urbinóról készültek.

A Solaris idén több modellváltozattal ünnepli 20 éves fennállását. A fejlesztések tekintetében idén az alternatív hajtású, alacsonypadlós változatokra helyeződött a hangsúly, hiszen a 2 évvel ezelőtt bemutatott a negyedik generációs Urbino, melyet kifejezetten a városi célú utasszállításra fejlesztettek ki.

img_8921_1200x800

Az újdonságok között van a 12 méter hosszú Urbino CNG hajtású változata, mely az elődeinél jóval könnyebb konstrukcióban készül. Hajtásáról egy Euro 6-os 320 lóerős Cummins ISLG erőforrás gondoskodik, melyhez egy Voith Diwa 6 típusú automataváltó csatlakozik. A tetőn található gáztartályok összesen 1875 liter sűrített földgáz tárolására alkalmasak.

img_8978_1200x800

A másik újdonság az ugyancsak 12 méter hosszú, elektromos hajtáslánccal szerelt Urbino lesz. A null-emissziós jármű akkumulátor-csomagjának összkapacitása eléri a 240 kWh-ot. Érdekessége, hogy akkumulátorai akár a pantográfos áramszedővel is tölthetőek lesznek, így nem feltétlenül kell a járművet töltőoszlopról tölteni, elég lehet, ha a busz kis időre megáll egy arra alkalmas felsővezeték alatt. A modellre a Solaris már Németországból (Hamburg&Hannover), valamint Finnországból (Tampere) is kapott megrendelést.

Az újdonságok azonban idén nem érnek véget, hiszen ősszel érkezik az új Urbino 10,5 méter hosszú változata, valamint a Trollino szóló kiadása is.